Олесько.Осінній спогад-2

Nov 24, 2013 13:50

 Ще одна перлина з Золотої Підкови,ще одне цікаве місце з цікавими памятками,ще один осінній спогад про давню поїздку,ще один замок...Олесько.


Замок в Олеську був, є і напевне буде ще довго,-на це надіємось,цьому посприяв покійний Борис Возницький,стараннями якого твердиню відновили з руїн.Зараз тут знаходиться філія Львівської галереї мистецтв.Та про все по порядку.
На фото:погляд через вікно на монумент Першій кінній гвардії Будьонова


В історичній літературі Олесько згадується вже як оборонний центр з замком.Олеський замок стоїть на стрімкому пагорбі, що здіймається над довколишньою місцевістю.Пагорб був основою укріплення. Нижче, по схилу гори, проходив вал з засікою, а далі - ще один вал, та рів з водою. Пагорб оточувала заболочена рівнина. На вершині пагорба була побудована фортечна, овальна у плані стіна, близько 130м. по периметру.
Вдалині-замок


Історія міста безпосередньо пов'язана з історією його замку,перша писемна згадка про який відноситься до 1327 р., коли він перейшов у власність Юрія - сина мазовецького князя Тройдена.
Замок


Після підписання Польщею та Литвою Кревської унії(1385р.) замком прибрав до рук брат короля Ягайла- Свидригайло.Проте вже у 1432р.замок був здобутий польською короною і переданий у правління Янові з Сієни.
Герб та орнамент над брамою


А потім були турки.Були й татари-1442р та 1453р. їхні набіги відбивали,а от у 1512р.військо "розслабилось" і татари захопили твердиню.Та не надовго.Хоча у 1519р. татарва повернулась знову,-медом там було намазано чи що?На той час замком володіли М. Каменецький, та Ф. Гербурт, який загинув у битві під Сокалем з татарами.
"Діюча.Не торкатись"


В 1605 р. Олеський замок переходить у власність руського магната Івана Даниловича-представника короля на Запорозькій Січі.Новий власник до 1620р. перебудовує замок у ренесансному стилі.Він набув вигляду житлової споруди з характерними для епохи Відродження рисами.Істотно зменшився дитинець що займав схили пагорба,збільшилася кількість поверхів,з півночі добудували новий корпус та вежу і замок набув приблизної схожості з сьогоднішньою спорудою.
Портал з рустом


Після смерті синів Даниловича замок, як придане доньки Даниловича, переходить до Конецпольських.А у 1681 р.Ян Собеський (король Польщі) виплачує борги Конецпольського і замок переходить у його власність.
Арочка та лавочка


Споруда реставрується, будують господарські приміщення, відновлюють парк...У 1716 році замок переходить у власність сина Яна Собецького- Якуба,а той в 1719 р. продає його Станіславу Жевуському.
Замкова стіна


Син Станіслава-Северин Жевуський перетворює замок на розкішну резиденцію, також закладає в Олеську монастир капуцинів. Після смерті Вацлава володарем Олеська стає його брат Северин, який в 1755 р. більшість родинних цінностей перевозить до замку в Підгірцях.
Почався занепад Олеського замку...
Замок в Олеську.Вид знизу


Будова сильно постраждала від землетрусу 23 січня 1838 р. і на час викупу та передачі його у державну власність Польщі (1882р.)перетворився на руїну.
Замок


Польська влада все ж таки реставрувала замок й до 1939 р. він використовувався як сільськогосподарська жіноча школа.Під час Другої Світової війни у замку знаходилася російська дивізія Власова.
Сирени в парку


Після війни замок не збирались відновлювати, до того ж в 1951 р.після удару блискавки пожежа перетворила споруду майже в суцільну руїну.І лише з 1970 р.завдяки Борису Возницькому розпочалося відновлення Олеського замку. В 1975 ро. тут було відкрито музей-заповідник - відділ Львівської галереї мистецтв.
Мадонна


Свого часу на території замку був пейзажний парк та невеликий сад. Без потрібного догляду дерева загинули. Зараз парк відновлено, облаштовано декілька галявин, встановлені скульптури, висаджено біля чотирьох тисяч дерев.
Скульптура


Нині музею-заповіднику «Олеський замок» належить територія площею 13 га.
Фото


Що цікавого можна побачити в Олеську крім замку?А багато чого,це і руїни синагоги і фарний Троїцький костел і давній монастир капуцинів і...
Олесько.Замок


Будівництво Троїцького костелу проходило протягом 1431-81рр.Освятили його у 1597р.У 1625-1627 рр. до давнього костелу було прибудовано дві бічних каплиці, які пізніш освятили на честь Найсвятішої Матінки Божої та Святого Іоанна Богослова.
Пара на фоні


Костел, архітектура котрого не вражала ні чим особливим, був оточений двома гарними каплицями. Над капличкою, що знаходилая з правого боку від входу до костелу, стоїть восьмикутна, дуже об'ємна, висотою 22 м вежа та використовувалася у якості дзвінниці. Інша вежа, що має оборонні бійниці, найімовірніше, що є рештками від костельного муру.
Костел Святої Трійці


Костел пережив дві пожежі,-у 1806р,тоді обрушилися склепіння, згоріла каплиця, башта з дзвонами та будинок пароха костелу,та у 1841р(відновлений у 1847р.).В результаті відновлень першої половини ХІХ ст. інтер’єр втратив свій первісний готичний характер, отримав опорні стовпи, які поділяють його на нави.
Костел Святої Трійці


У 1927 р. костел відреставровує архітектор Б. Віктор.На західному фасаді основного об’єму споруджений трикутний фронтон, перебудований фронтон над притвором, південна каплиця-вежа набула нового псевдо барокового завершення, а північна каплиця - нового покриття. На покрівлі встановлена нова сигнатурка,відреставрований кам’яний фриз, побудована нова кам’яна огорожа.
Монастир капуцинів/фондосховище Львівської картинної галереї


Від 1945 р.і до сер.1980-их рр. костел був закритий, а його приміщення використовувалося, як склад. Ще раз проводилася реставрація храму в 1960-х рр.,тоді південна оборонна вежа отримала шоломові завершення, яке вона мала до реставрації 1927 р. У 1980-х роках святиню відновлено та передано Львівській картинній галереї під фондосховище, яке там проіснувало до 1993 р. У 1993 році храм передали громаді УАПЦ.
Монастир капуцинів.Костел


Бароковий монастир капуцинів в Олеську посідає особливе місце серед католицьких монастирів в Україні. Забудову монастиря доручили архітектору Мартину Добравському.
Скульптура


Монастир оо. капуцинів в другій третині XVIII ст. закладає Северин Жевуський.Проект передбачав створення костелу, корпусу келій та саду бароко зі ставками.Коштів на побудову монастиря не жаліли, тому він, по своїй красі та оздобленню, виявився найкращим поміж всіх монастирів ордену оо. капуцинів тодішньої Польщі. Костел було оздоблено гарними, масивними скульптурними композиціями,до бібліотеки завезено велику кількість цінних книг філософської та медичної тематики.
 Для увічнення пам'яті за засновниками монастиря - Северина Йосифа та Антоніни з Потоцьких-Жевуських, назвали свій осередок "Конвентом св. Йосифа та св. Антоніни" та заснували при монастирі богословську школу для молоді.
"Дракоша"


Комплекс оточений кам'яним муром до 3-ох м. заввишки і з брамою без кутових веж.З півдня до костелу прилягає чотирикутний корпус келій з внутрішнім подвір'ям. Далі розташовувались трапезна та кухня.Корпус келій- двоповерховий, цегляний, потинькований. Споруда прямокутна за поземним планом, система - коридорна з однобічним розташуванням келій. Приміщення першого поверху перекриті хрещатими склепіннями. Кухня - окрема споруда сполучена з корпусом келій.
Монастир


Ще у 1765 р. капуцинам було наказано виїхати з Олеська. Ця подія спричинила велике спустощення, занепад монастиря та костелу, з якого було зроблено магазин збіжжя. Найкоштовніші образи з монастиря було продано, а інші - викрадено.Монастир залишений майже усіх оздоблень та у 1785 р., за наказом австрійського уряду, перетворений на військовий шпиталь. Значної шкоди було завдано розпису костела. Монастир повернули капуцинам у 1788р.
Сувенірний ринок


Монахи утримували свою парафію ще до 1809 р., а у 1837 р. капітула капуцинів виїхала з Олеська.Під час другої світової війни на території монастиря знаходився концтабір. Після війни було відкрите профтехучилище. В приміщенні монастиря зробили гуртожиток...
 У 1979 році монастир капуцинів перейшов у властність Львівської картинної галереї та використовується, як фондосховище цієї установи культури.

Олеско, замки, Львівщина, храми

Previous post Next post
Up