Підгірці.Осінній спогад

Nov 01, 2013 20:06

 Порившись в старих папках з фотками надибав там ще от таке-Золоту Підкову Львівщини(правда це ще ті часи коли і руки чомусь були кривіші і фотики простіші,відповідно й фотографії "ай-яй-яй",ну та всі колись тільки починали..).Декілька старих знимків замку та костелу в Підгірцях.


Дорога в Підгірці.Осінь..


Доїхали ми до Бродів,далі маршруткою до с.Ясенів,а далі як(ну "чайники",ще тільки починали їздити)?Пощастило піймати якусь "легковушку" яка ще трохи нас підвезла.Решта шляху-пішком(тоді це здавалось нам ой яким подвигом,а зараз-дрібязок)).
Костел Воздвиження та Св. Йосипа.Фасад


Вперше у Підгірцях я був ще у ... якомусь році.На цей час мене не надто цікавила архітектура,храми чи замки.Приїхали(були ми групою),походили,відклацали плівку на 24 (чи 36) кадрів-і назад.Цього разу було по інакшому-ми самостійно "підірвались"(нагадаю-на цей час це був майже подвиг,-їздили тоді ми дуууже мало),самостійно добрались,самостійно походили...Ггг,молодці!
Скульптура біля костелу.№1


Скульптура біля костелу.№2


Підгірці(ті що Бродівського р-ну)-село (бл.1100чол.) що знаходиться біля шосе Золочів-Броди,бл. 24км. від Бродів.Вже у VII-XIV століттях тут на одній із гір на вигідному для оборони місці існувало давньоруське укріплене поселення Пліснесько. Під різними назвами воно згадується у літописах за 1188 і 1233 роки та в «Слові о полку Ігоревім».
 Від 981 р. місто входило до складу держави Рюриковичів, при тому від 1054 р. - до його Волинського князівства, а від 1199 р. - до об'єднаного Галицько-Волинського князівства.
Інтерєр костелу Св.Йосипа


Збереглись рештки стародавнього міста - городище, площею близько 160 га, оточене системою земляних валів та ровів, загальна довжина яких становить приблизно 7 км. Це найбільша і найкраща пам'ятка руських фортифікаційних споруд. 1241 р. Пліснеськ був зруйнований військами царя Батия.Поселення відновилося перед 1400 р. і вже під сучасною назвою.
Декор фасаду костелу-скульптури та колони


1633 р. Підгірці придбав Гетьман великий коронний Станіслав Конєцпольський, котрий майже відразу приступив до спорудження там замку, яке було закінчено 1640 р.В його ансамбль входить оточений складною оборонною системою триповерховий палац, заїжджий двір, костел і парк.
Костел та колона


У 1682 р. Станіслав Конецпольський, помираючи бездітним, заповів свій маєток у Підгірцях Якубу-Людвіку Собеському. Фактично ж власником маєтку став його батько, тодішній Король польський Ян ІІІ Собеський, який володів ним до своєї смерті 1696 р. Цей час був позначений особливим розквітом маєтку у Підгірцях.
Колона з самоочищеним Дитям


1720 р. до Підгірців з Поділля було перевезено і встановлено дерев'яну церкву Святого Миколая(згоріла у 2006р). Справжній розквіт Підгірці пережили 1728-1767 рр., коли маєтком у них володів Вацлав-Пйотр Жевуський, пізніший гетьман великий коронний. Крім того, що замковий палац було надбудовано й додатково оздоблено та поповнено колекцією цінних речей, у ньому 1754 р. було влаштовано оркестр та театр. У той же період у Підгірцях було побудовано пивний завод. У 1752-1766 рр. у Підгірцях було зведено будівлю храму (латинського обряду) Воздвиження Святого Хреста та Святого Йосипа.
Храм Воздвиження Святого Хреста та Святого Йосипа


Храм спочатку був замковою каплицею.Будівля являє собою ротонду,виконану в стилі італійського бароко.Фасад прикрашений 14-ти колонним портиком коринфського ордеру,-8 колон у першому ряді і 6-в другому,на аттіку-вісім скульптур святих-покровителів родини Жевуських(скульптори С.Фессингер та Леблас).На сьогодні скульптур сім-одну знищили під час Другої світової війни.
Підгорецький замок.Головний фасад


Від костелу до замку веде 300-метрова липова алея, а перед храмом стоять фігури Богоматері та св. Йосипа на колонах.
Інтер'єр храму був розписаний в 1765-1766 рр. художником Л. Смуглевичем та його сином. Після них розпис продовжили чотири майстри з Жовкви: Дем'ян, Войцех, Констентин та Микола і двоє львів'ян: Гургилевич та Витанецький.
Замок та оборонні мури


З 1861 р.святиня була парафіяльним храмом. В 1945 р. костел закрили. Реставрували споруду протягом 1976-1979 рр. під керівництвом архітектора І. Старосольского. Зараз костел переданий греко-католикам.
Фото


Щодо замку,- він має форму квадрата, сторона якого дорівнює приблизно 100 метрів. На його рогах розташовані п'ятикутні бастіони.Замок збудований з цегли і каменю. Між внутрішньою і зовнішньою стінами замку влаштовано каземати. Вимощена гладкими кам'яними плитами покрівля казематів утворює тераси, огороджені балюстрадами. Вістря бастіонів увінчують витесані з каменя-пісковику витончені сторожові вежі-кавальєри. Зі сходу, півдня і заходу замок оперізує смуга оборонних укріплень, важливими елементами якої є глибокий, облицьований каменем рів і земляні вали.
Підгорецький замок.Тильна сторона


На замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського, який придбав його 1633 року в родини Підгорецьких, архітектор Гійом Левассер де Боплан створив проект укріплень, а Андреа дель Аква - двоповерхового палацу з 3-поверховими павільйонами по боках і вежею, в стилі бароко та пізнього ренесансу.Будівництво велося протягом 1635-1640 рр.
Вїздна брама


До замку в'їжджали через велику браму-портал з двома колонами. Мармурова таблиця на брамі зустрічала гостей латиномовним написом: «Вінець ратних трудів - перемога, перемога - тріумф, тріумф - відпочинок».
Герби на брамі


Під час бойових дій часів Хмельниччини замок серйозних постраждав.Його відбудова почалась у 1656р.і тривала до 1680р.Та вже у 1688р.його понівечили татари.
Онук коронного гетьмана подарував його Яну ІІІ Собєському разом із селами Підгірці і Загірці за умови, що той буде наглядати за Бродівською фортецею до повноліття Якуба Собєського.
Будівля.Фото з замкового подвіря


У 1720р. замок придбав Станіслав Жевуський,а вже у 1728 року його син Вацлав почав масштабну реконструкцію Підгорецького замку. Між павільйонами і вежею збудували додаткові приміщення, і палац став 3-поверховим.Підйомний міст з іншим павільйоном розібрали.
Фото


Після смерті Вацлава Жевуського(1779р.) Підгірці разом із селами Хватів, Гутище та Загірці викупив син Вацлава Северин Жевуський(це було у 1787р.), відомий своїми алхімічними дослідами та пошуками скарбів.У цей час замок поступово занепадає. Фактичним власником став управитель Ремішевський, який поступово розпродав цінності.
Алхімічна лабораторія...Імпровізована


У 1833р. до замку переїхав Леон Жевуський. Він відновив зірваний дах, двері, шибки і довів замок до ладу. Бездітний Леон передав замок князю Євстахію Сангушку за умови, що той відреставрує його. Відтак у 1867-1903 рр. тривали ґрунтовні реставраційні роботи.
Біла Пані


Під час Першої Світової і до 1939р.тут діяв приватний музей князів Сангушків.А потім почалося...Ні,ще спочатку у 1940р.замок передали Львівському історичному музею.
"Атракціон"


В 1945р.  замок розграбували військові Золочівського гарнізону. 1947 р. музей закрили, а 1949-го в ньому влаштували санаторій для хворих на туберкульоз.1956р.в замку сталася велика пожежа, яка знищила більшу частину внутрішнього оздоблення...
Павутина


Переломний момент у історії замку стався завдяки клопотанням громадськості та праці Бориса Возницького(покійного) у 1997р.-Підгорецький замок передали Львівській галереї мистецтв. Того ж року створено благодійний фонд відродження замку. У фондах галереї збереглися 85% речей із замку, які планують туди повернути, а відновлений палац перетворити на музей інтер'єрів.
Залишки парку


Підгорецький замок.Фото №1


Підгорецький замок.Фото №2

замки, Львівщина, Підгірці, храми

Previous post Next post
Up