Бережани

Sep 02, 2013 00:24

Бережани надзвичайно гарне  місто з чудовою архітектурою. Таку красиву архітектуру і в такій кількості зустрічав ще у Дрогобичі ( про Львів не згадую), але Дрогобич не такий затишний :)




В 1530 році село Бережани стає містом і отримує Магдебурське право. Через чотири роки в місті починають будувати замок, забиваючи в болотяну місцевість дубові палі, на які і ліг фундамент замку. Наразі від замку лише страшні руїни:


Татари, як не дивно, жодного разу не здобували цього замку. В 1675 і 1676 вонм двійчі відступали від неприступного замку:


Хоча без бою тут гостював Максим Кривоніс (1648) і шведи (1655 рік). З XVI cтоліття і до кінця XVIII замком володів рід Синявських,  після них він перейшов до Чарторийських, а потім до Любомирських. Пані Ізабелла Чарторисьйка перевезла більшість майна замку до Польщі і сусіднього Раю. З того часу замок почав занепадати, оскільки він перейшов у державну власність. Австрійським урядом тут були організовані казарми, а частину даху розібрали:


На початку XX cтоліття в замку проведено реставраційні роботи, хоча це не завадило пізніше відкрити тут єврейський шинок! Після візиту урядового представника, шинок закрили, але відкрили броварню. Двір замку :


На території замку розташований мавзолей Синявських (XVI-XVII століття). Починаючи з кінця XVII століття мавзолей грабують, нищать надгробні пам"ятки (Баварські гусари в 1861 році) і продають горілку.  Більше того в 1782 році  Австрійський уряд націоналізує майно мавзолею і переплавляє весь коштовний метал, знайдений тут, в гроші. Наразі мавзолей в жахливому стані, добре що хоч на дах виділили гроші


Від замку прямуємо на Площу Ринок, де знаходиться міська ратуша:


Вона була побудована в 1803 році, на місці дерев"яної, яка згоріла в 1660 році і кам"яної ( зведена в 1705 році):


Поруч з Ратушею стоїть церква Святої Трійці. Вперше цю церкву збудували в 1768, але вона згоріла. В 1811 і 1830 церкву двічі відбудовували:



Наскрізний коридор через цілий квартал від Площі Ринок до вулиці Руської:


Надзвичайно красивий будинок магістрату, який звели в середині XIX століття. Цього красеня бачили всі, хто проїжджав дорогою Стрий-Терніполь, чи не проїжджав, а мучився, якщо їхав в цьому році:


На будинку є такі чудові "мавпочки":


Старий герб Бережан у вигляді оленя і герба Любомирських ( смуга над оленем)




Пошта ( початок XX століття)




Маєток в якому гостював Іван Франко:


Петропавлівський костел ( початку XVI cтолітття). За СРСР тут був спортзал:


Вірменська церква була збудована  в 1764 році. Інвестором будівництва виступила вірменська діаспора, яка наприкінці XVII століття займала 200 будинків у Бережанах. За часів радянської влади тут були склади. В минулому році на кошти греко-католицької громади було замінено перекриття церкви


На останок, чудові балкони зі своїми датами народження:





Раджу всім відвідати Бережани, поки замок не завалився остаточно і дорога до міста не померла від покращення :)

Тернопілля, Бережани

Previous post Next post
Up