Теребовля

Apr 07, 2013 20:34

Теребовля одне з найдавніших міст нашої країни. Перша згадка про нього датується аж  1097. Хоча згадка про місто, в "Повісті минулих літ", сумна - місцевий князь Василько був навмисно осліплений,  а руку до цього приклали князь київський і князь володимирський. Але Василько Ростиславович, не зважаючи на каліцтво,  зробив місто доволі могутнім. В Теребовлі Василькові встановлено пам"ятник:



В 1366 році, коли місцеві землі захопили поляки, було зведено новий дерев"яний замок. Фортеця з перемінний успіхом відбивала напади татар і молдован, козаки теж сюди навідувались. Башта, міська архітектура і теребовлянські п"яниці :


В 1631 році міський староста зробив тут євроремонт і поставив кам"яні мури, товщина яких сягала 4-5 метра. Такі товсті стіни не допомогли місту в 1648 році, коли козаки взяли його майже без бою. Східна стіна фортеці:


В 1675 році лише 200 людей, на протязі двох тижнів, боронили  фортецю від турків. Комендант фортеці вже був готовий здатись, але його дружина сказала, що якщо він це зробить, то вона і себе заріже, і його. Мабуть чоловік дуже боявся свою дружину, тому фортецію не здав, а турки самі пішли геть, бо польський король Ян III вийшов з військом на допомогу. В 1886 році на честь цієї жінки зводять монумент, який не дотягнув до наших днів, але в минулому році поставили новий:


Через тридцять років татари захоплюють фортецю. Руйнують її і підпалюють(або навпаки). З того часу це лише руїни. Внутрішня територія


В різні роки тут розміщувались військові казарми, а також аматорський театр. В 1893 році фортецю вже намагались реставрувати:


Дійсно зелений театр за фортецею:


Вид на центральну частину міста зі стін фортеці:


В 1635 році в Теребовлі почали зводити мурований монастир і костел. З башт монастиря можна було стріляти навіть з гармати. За радянських часів, в приміщеннях монастиря кармелітів розміщувалась фабрика ялинкових прикрас.


Міська ратуша, копія старої ратуші, які стояла тут з XVIII ст, але під час Першої світової була зруйнована


Костел св. Петра і Павла (1924-1927). Може вмістити 2000 парафіян:


В післявоєнні руки тут був склад зерна:


Гарний будиночок:


Вцілому симпатичне місто і дуже приємне, в принципі як і будь-яке місто на Західній Україні.

Теребовля, Тернопілля

Previous post Next post
Up