Древнє місто Керч.Ч1

Jan 17, 2013 12:05

Пропоную прогулятись сонячним літнім днем вулицями одного з найстаріших міст у світі-столицею Боспорського царства,древнім Пантікапеєм,а в сучасності-місто-герой Керч.
Нехай визначні памятки Боспора залишаться сьогодні осторонь-помилуємось архітектурою звичайних будівель.


За час свого існування місто мало багато назв:Пантікапей,Боспор,Крц, Крх, Крч, Керіш,Восперо, Аспро-Монте, Васпро, Черкіо..Сучасне імя отримало у 18ст.
Храм Різдва Пресвятої Богородиці по вул. Л.Толстого(Аршинцево)


Місцина була заселена ще в доісторичний період-розкопки, проведені археологом Н. Д. Прасловим біля мису Кара-Бурун та озера Табечицького, виявили артефакти, віднесені до середнього палеоліта.
Храм Різдва Пресвятої Богородиці по вул. Л.Толстого(Аршинцево)


Чисельнішими на Керченському півострові були знахідки доби мезоліта(8000 - 5000 років до н. е.) та неоліта (5000 - 4000 рр. до н. е.) Від доби бронзи (III-I тисячоліття до н. е.) на Керченському півострові знайдені кургани з похованнями ямної, кемі-обинської, катакомбної та зрубної археологічних культур та колишні осідки тваринників та селян.
Кизил-кобинська культура (Х-V ст. до н. е.) репрезентує ранню залізну добу. Її представники і стикнулися з грецькою колонізацією Північного Причорномор'я.
"Живність" поблизу храму:красень-махаон


Допитливі равлики вилізли погрітись


За античними свідченнями, місто було засноване в 530р.до н.е. як Пантікапей грецькими мореплавцями на місці кіммерійських та скіфських поселень на вершині гори Мітрідат.
Неподалік від Пантікапея були й інші грецькі поселення: Мірмекій,Німфей,Тірітака та ін....
Церква Олександра Невського


Будівля церкви впритул примикає до особняка по вулиці Свердлова. Сьогодні храм Олександра Невського відновлений і вважається однією з архітектурних пам'яток міста.
Храм Олександра Невського освятили в 1861 році. Він розташувався в колишній будівлі музею історії на східному схилі гори Мітрідат. Але в 1877 році в стінах будівлі з'явилися тріщини, з цієї причини в 1883 році церкву закрили.Громада самостійно звела молитовний дім і освятила його(1877р).
Церква Олександра Невського.Профіль


Після 1910 року у дворі звели двоповерхову будівлю, в якій розмістили приходську школу, квартири священика.. До нього примикала дзвіниця.
Радянська влада, що оголосила війну релігії, в 1931 році храм закрила, а приміщення передали Керченському музею. У 1951 році в ході реконструкції будівля стала двоповерховою.Лише у квітні 1993 року колишній храм був повернений церковній общині. Керченський історико-археологічний музей на той час провів реставраційні роботи, і будівлі повернули її початковий архітектурний вигляд.
Церква Олександра Невського.Декор


Повернемось до історії самого міста...У 480 р.до н.е. на території сучасного міста мешкали також греки, скіфи, сінди та меоти,а саму територію називали Боспор Кіммерійський.Утворилась Боспорська держава(царство),а Пантікапей став її столицею.
ЮгНИРО(Південний науково-дослідний інститут морського рибного господарства і океанографії)


У 437р.до н.е. до влади прийшла негрецька династія Спартокидів. Боспорське царство досягає вершин власного розвитку. До цього періоду (4-3 століття до н. е.) відносять найбільші кургани на околицях Керчі.
"Сусід" ЮгНиро-приміщення суду


У VI-VII ст. територія Пантікапею перейшла під зверхність Візантійської держави.В IX-X століттях землі Північного Причорномор'я захопили слов'яни. Тодішня Керч носила назву Корчев і входила до складу Тмутараканського князівства.Кін.15ст-Керч(як і весь Крим) попадає у володіння турецького султана.
Кінотеатр "Україна"


У 1771р.російські війська заволоділи Кримом,а 1774р.,за умовами договору,Російська імперія включила до складу своїх володінь Керч і Єнікале(фортецю на пн.околиці міста).
"1889"-якір при вході


Особливе місце в історії Керчі займає перша половина 19ст.Тоді Керч-Єнікалійським градоначальником став один із основоположників російської археології І.Стемповський.Йому належить містобудівна концепція міста, заснована на принципі «зв'язку часів». В основу забудови Керчі було покладена ідея поєднання античного і сучасного, збереження античної традиції.
Вул.Свердлова 12


Кін.19ст-Керч перетворюється на розвинуте промислове місто. У цей час було відкрито нову телеграфну станцію, збудовано тютюнову фабрику.
Цікавий будиночок на цій же вулиці(Свердлова)


Взагалі всі цікаві будиночкі які є в місті в більшості знаходяться на декількох вулицях,однією з яких є вул.Свердлова.Саме по ній ми зараз і прогулюємось.
Ж\Б №30(житловий будинок))


Досить цікавими,на мій погляд,є ось такі споріднені брами-заїзди,за допомогою яких зєднуються сусідні будинки,утворючи одну цілісну споруду.
Одне ціле..


У радянський період Керч стала значним промисловим центром. Металургійний завод ім. Войкова(1900р.) давав 20 % рейкового виробництва СРСР.
Брама на Мітрідатській горі


Прогулявшись містом направляюсь в сторону Мітрідата та старовинного Пантікапея.По дорозі зустрічається симпатичний салатово-синій храм(симпатичний,бо в Криму святинь не так вже й густо,тому кожна,ну,майже кожна яку зустрічаєш здається симпатичною)).
Храм Св.Афанасія Великого


Церква святого Афанасія побудована в 1864 році на пожертвування купця Афанасія Маринаки. Розташований храм на вул. Рибакова, на Мітрідаті.
Храм Св.Афанасія Великого.Вхід


Піднімаємось Великими мітрідатськими сходами наверх,роблячи по дорозі фото порту :


та храму Іоанна Хрестителя


На горі саме проводяться розкопки.Територія огороджена лише з двох сторін-цим я й користаюсь щоб підійти поближче)
Розкопки на горі Мітрідат.Праворуч-обеліск Слави


Викопане добро та знаряддя праці


Мене не зразу й помічають,маю нагоду прогулятись поміж викопаних експонатів.На жаль щастя тривало недовго-старша групи запримітила "чужака" і попросила "за барєр".І правильно-нема чого там вештати!
"Черепочки"


Гора Мітридат-пагорб у Керчі висотою 91.4 м. На його вершині і схилах колись розташовувалася центральна частина античного міста Пантікапей.Назва гори, виникла на початку 19ст. за легендою саме тут на одній з верхніх терас гори помер войовничий цар Мітрідат VI Евпатор.
Розкопки на горі Мітрідат


Гора багата на археологічні знахідки. Більшість з поховань на горі Мітридат і в її околицях належить до IV-III століть до нашої ери.Багато курганів розграбовано ще в давнину, але і те, що залишилося від похоронного інвентарю, збагатило сучасні музеї зборами греко-боспорського мистецтва.
Розкопки на горі Мітрідат.В центрі пані "наглядач" яка мене й погнала


Колодязь


Городище Пантікапей


Перед спуском-ще один погляд вниз.
Протока


Спускаємось Великими Мітрідатськими сходами,отже трохи про них.
Великі Мітрідатські сходи в Керчі зводилися в 30-і роки 19 ст. за проектом італійського архітектора Олександра Дігбі, який багато років займав пост головного архітектора, в різних регіонах Російської імперії - в Астрахані, Одесі, Кавказькій губернії.
Грифон та вази-декор сходів


На сходах були влаштовані оглядові майданчики з видом на центральну частину міста, декоровані статуями грифонів і кам'яними вазами. В ті часи сходи вели до музею історії, виконаного у формах античних храмів.
В період Кримської війни 1853-1856 років Великі Мітрідатські сходи попали під артилерійський обстріл з англійських кораблів і були зруйнованими.Не пошкодувала цей архітектурний пам'ятник і Велика Вітчизняна війна.
Грифон


Реконструкція Мітрідатських сходів була проведена співробітниками Керченського відділу Кримської науково-реставраційної майстерні в кінці минулого століття. По знайдених в землі залишках скульптур були створені точні копії. Грифони знов прикрасили сходи.432 її сходинки ведуть від центральної площі міста на гору з однойменною назвою - Мітрідат,на вершині якої є монумент на честь захисників Керчі. У 1944 році тут був встановлений і обеліск Слави - братська могила солдатів і офіцерів Радянської армії, які загинули при штурмі міста в роки Великої Вітчизняної війни.
Творіння людини та природи


Далі буде...

Крим, Керч, храми

Previous post Next post
Up