Чортків. Фотопрогулянка містом

Oct 16, 2012 14:52



Минулого року мав нагоду відвідати Чортків. На огляд міста багато часу виділити не вдалось, все обмежилось двогодинною прогулянкою. Для повноцінного знайомства з містом це, звичайно, мізерний час, проте основні цікавинки міста побачити вдалось, з якими і пропоную познайомитись.
Чортків - друге по кількості населення (близько 28 тисяч чоловік) місто на Тернопільщині, яке має що показати вибагливому туристу. Тут є і замок, і шикарний костел, і дві ратуші, і синагоги, і численні церкви, серед яких виділяться два шедевральних дерев"яних храми. Одним словом подивитись в Чорткові є на що.
Знайомство з містом пропоную розпочати з костелу святого Станіслава, який на початку ХХ століття звели на місці старого храму, оскільки той вже не міг вміщати суттєво збільшену кількість прихожан. Костел побудований в стилі надвіслянської готики не може не вражати, це справді одна з найдосконаліших будівель Чорткова.



Заглянемо всередину храму. Тут також все вражає своїми масштабами і досконалістю.



На площі, що розташовується прямо під костелом, можна побачити доволі дивну, як для Поділля, будівлю, яка була би більше притаманною для Прибалтики - це стара ратуша.



Покидаємо цю площу і прямуємо до першої з двох дерев"яних церков Чорткова - церкви Успення Пресвятої Богородиці, яку було побудовано в далекому 1635 році.



Поруч з церквою стоїть доволі цікава дзвіниця, нижній ярус якої є аовністю відкритим.



Від успенської церкви переходимо на площу, де розташовується чортківська міська рада. Ратушу було зведено у 1926-1930 роках в стилі конструктивізму.



Навпроти ратуші стоїть пам"ятник Тарасові Шевченку.



Покидаємо центральну частину міста, щоб подивитись на будівлю нової синагоги (стару, на жаль, я так і не відшукав), яку збудувала у 1905-1909 роках на той час численна єврейська громада Чорткова.



Неподалік від нової синагоги розташовується новий греко-католицький собор святих Петра і Павла, який було побудовано у 1990-их роках.



Далі рухаємось в напрямку до замку Гольських, по дорозі до якого робимо зипинку біля покровської церкви, яку було зведено біля підніжжя замку в 1904-1907 роках.



Перед тим як оглядати замок пропоную піднятись трохи вище від цього і подивитись на панораму міста.



Центральна частина міста:



А тепер познайомимось з найстарішою зі збережених споруд Чорткова - замком Гольських, перші укріплення якого датуються кінцем ХV століття.



Зараз на території замку перебуває Державний заповідник "Замки Тернопілля".



Оскільки колишня твердиня перебуває в аварійному стані і тут ведуться відновлювальні роботи, то доступ на територію замку є обмеженим, проте при наявності бажання соди потрапити все одно можна :)



Покидаємо замок і рухаємось до останнього на сьогодні об"єкта - дерев"яної церкви Вознесіння Господнього, яку було побудовано у 1738 році. Храм є доволі цікавим, і в першу чергу запам"ятовується своїм видовженим бабинцем.



Поруч з церквою стоїть дерев"яна дзвіниця.



На цьому короткий огляд міста завершую, а найбільш цікаві об"єкти (замок, костел, дерев"яні церкви) якось ще покажу окремо.

Чортків, замки, Тернопілля, храми

Previous post Next post
Up