1048 км до загального "стажу". День 2.Частина 2: водоспад Шипіт(Пилипець) та Долина нарцисів(Хуст)

May 17, 2012 21:37



Продовжуємо наш другий день мандрів.Після ночівлі в Гошевському монастирському комплексі та швидкого сніданку беремо курс на Пилипець.Ціль-водоспад Шипіт,туди і відправимось.
Погода на жаль зіпсувалась,моросив дощик а важкі сірі хмари що зачепились за вершини гір,грозили ось-ось полити "по взрослому"...

Село Пилипець-ще біля 7км вбік "траси" і ми на місці.





Дзюркотіння воли і подих прохолоди чути вже здалека.Біля пропускного пункту(і таке там є)гамір,приїжджі поспіхом напялюють на себе усі запаси теплих речей-біля води дійсно холодно!




Всі бажаючі можуть зігрітись гарячим чаєм чи глінтвейном(досить непоганий),купити магнітики,гірські трави чи меду.
Заплативши за вхід смішну суму(2 чи 3грн) йдемо за,тобто проти води,фоткаючи по ходу,наскільки це дозволяє погода..




Розташований за декілька кілометрів від міжгірського села Пилипець, що в Закарпатській області, водоспад Шипіт вважається одним із найгарніших місць Карпат та однією з візитівок Закарпаття. Невелика річка, що бере свій початок на полонині Боржава, кидає тут каскадами свої води з 14-метрової висоти. Водоспад знаходиться на висоті 744 м над рівнем моря.Особливо гарним Шипіт буває після дощів, коли гуркіт від падаючої води можна почути за десятки, а то й сотні метрів від самого водоспаду.




Вже вдома довідався,що це місце відоме ще й щорічним зібранням хіппі та неформалів з усього СНД, що відбувається з 1993 р. Самі збори починаються в перших числах липня і не мають визначеної дати закінчення, як правило, основна кількість учасників перебуває там перших два тижні. Кульмінацією Шипота вважається ніч на Івана Купала (7-8 липня), саме тоді на Шипоті знаходиться максимум людей.




Як то кажуть-"опопсили" місце...На щастя під час ношого прибутя ніяких "зборищ" там не було,та людей було вдосталь!


Казково!


Біля самої води вас накриває міріадами мікроскопічних краплинок,які утворюються від падіння води з висоти
Потужний потік води заворожує,на нього можна дивитись і дивитись...ще б не було так холодно і не купа людей,які чекають знизу щоб сфоткатись на фоні...Звичайно ми їх розуміємо-самі такі))




А хто "остограмився" тому й холод не страшний!




Чудове місце,а піднявшись зліва перед самим водоспадом можна знайти непогані місця і без людей...




Наступна наша зупинка теж являла собою природну памятку:Долина нарцисів у Хусті


Погода нарешті посприяла мандрівникам і сонечко не скупилось!


Нарциси,як бачите,розцвіли ще далеко не повністю,та людей і підприємливих закарпатців було вже більше ніж вдосталь!
За даними науковців, білосніжний нарцис вузьколистий є лише на Балканах та в Альпах, але там квіти ростуть на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря. А в Україні унікальність цієї квітки в тому, що вона цвіте на висоті всього 200 метрів над рівнем моря - подібного немає ніде в світі!

Існує припущення, що Долина нарцисів поблизу Хуста виникла у часи льодовикового періоду, коли з гір сповз шар плодючої землі разом з унікальними рослинами. Територію площею 256 гектарів, де росте ця високогірна рослина, передано Карпатському біосферному заповіднику. А з 1990 році єдина в Європі Долина нарцисів, отримавши статус заповідника, перебуває під охороною ЮНЕСКО.


Унікальне природне явище, що входить до переліку “7 природних чудес України” потребує охорони,охорони від нас,туристів(не маю конкретно на увазі "НАС",а тих вибачте,ідіотів,які лізуть як лосі на поле,а після зауважень ,даних охороною,роблять квадратні очі і: "..так тут вже потоптано!").Звичайно,штраф 12грн за квітку-просто смішно.Порозмовляли на цю тему з охоронцями,і як не дивно виявилось(з їхніх слів)що не 12грн,а 12 неопод.мінім..хто зна де правда..


а тим часом маленькі тендітні квіточки цвітуть собі,милуючи око приїжджим...


Аби врятувати квіти, нині по всій нарцисовій долині обладнали спеціальні доріжки, якими можна проходити. Водночас зробили естакади - настили з дощок, щоб ближче до нарцисів, але не затоптувати їх. На період цвітіння у долину з’їжджаються лісівники з усіх лісництв, охороняють гордість Закарпаття.
Доречі,відвідували Долину ми 5-го травня,так що пік цвітіння(по логіці)припадає десь на 12-15(залежно від погоди)




"Рогатий смітник"-як один з туристичних обєктів)).Жартую,але роги для фото жартівливі охоронці пропонували приміряти...відмовився-дурна прикметі,авось...)))


І ще трохи "білого покривала":




Далі буде

Шепит, Закарпаття, Хуст

Previous post Next post
Up