Приморське Кілійського району

May 17, 2012 13:43

Українська Вікіпедія нам повідомляє про сім населених пунктів із назвою Приморське. І не дивно, адже мені колись здавалося, що кожне третє село розташоване біля моря, має таку назву і я навіть здивувався, що їх в Україні всього сім. Два у Одеській області. Одне у Кілійському районі. Саме про нього і розповідь.





До 1945 року село називалося Жебріяни. Звідки походить ця назва - достеменно невідомо. Існує декілька версій: одна говорить про турецьке походження (Жебріяни, Жебріень, Жубріяни, Жубріень) і зв’язок із жебраками Іванами (Янами або Ванями - так турки часто називали росіян). Інша версія пов’язує назву із турком на ім’я Хаджи Ібрагім, який нібито заснував село. Назва трансформувалася спочатку в Аджибраїл, потім в Джабраїл, а потім у Жебріян. Але у 1945 році радянська влада перейменувала село у Приморське.

Тривалий час Жебріяни належали Туреччині, а потім Румунії. У 19 столітті був нетривалий період російської окупації, але абсолютне приєднання до СРСР відбулося у 1944 році. А через рік Жебріяни зникли й з’явилося Приморське.


Більшість населення Приморського становлять старовіри-липовани. Ще у 18 столітті заселили вони дельту Дуная тікаючи від репресій реформатора Никона. Головним їхнім поселенням стало Вилкове (тоді Посад Липованський), а Жебріяни стали своєрідним сільськогосподарським та приморським сателітом.







Читати і дивитись ще...

Одеська область

Previous post Next post
Up