Єврейська спадщина Білої Церкви. Торгова площа

Jan 17, 2011 13:41


У 18 столітті євреїв у Білій Церкві було небагато. Заселенню міста євреями заважали постійні війни й військові сутички в яких приймали участь козаки, поляки, татари, турки, москалі й, нарешті, гайдамаки. Майже кожна війна супроводжувалась єврейськими погромами. Спокійне життя для євреїв принесли нові власники міста - Браницькі. Вони підписали угоду з єврейською громадою, згідно з якою у Білу Церкву запрошувались єврейські торгівці та ремісники. Сталося це 1806 році.

Центром єврейського життя Білої Церкви стала Торгова площа, в центрі якої Браницькі вибудували великі Торгові ряди на 85 крамниць. Навколо Торгової площі у 19 та на початку 20 століть виросло ціле єврейське місто.



Розпочнемо свою фотоекскурсію із синагог. У 19 та на початку 20 століття їх навколо Торгової площі було розташовано до десятка. Скільки будівель збереглося - достеменно невідомо. За даними Інституту Іудаїки тут стоять три колишні синагоги. Дві з них на вулиці Театральній. Ще до 1922 року ця вулиця називалася Синагогальна, адже тут стояла найбільша синагога міста - хоральна.

За своїм значенням хоральну синагогу можна порівняти із християнським кафедральним собором. Хоральні синагоги могли дозволити собі лише найбагатші єврейські громади, серед яких була і білоцерківська. Будували храм в кінці 19 на початку 20 століть. Цю велику споруду звели у стилі еклектики. В радянські часи синагогу закрили. Пізніше її приміщення перебудували, розділивши на навчальні класи. Нині тут корпус технолого-економічного коледжу.




Метрів за 25 від хоральної стоїть колишня купецька синагога. Будувалась вона майже одночасно із хоральною в тому ж стилі еклектики, але з іншими деталізацією та декором. В радянські часи її добудували. Хоча що саме надбудували - із зовнішнього вигляду чітко сказати не можна. Крім того в будівлі замурували і перепрорізали частину вікон. Нині тут теж корпус технолого-економічного коледжу.



Третя синагога - реміснича. Розташована ця будівля на вулиці Спартаківській (принаймні, про це каже Асоціація єврейських організацій і общин України). Будівля зведена на початку 20 століття в цегляному стилі. Нині в ній розташоване ательє.







На Торговій площі розташований великий єврейський готель, який звели у 19 столітті. Навряд чи це той «білоцерківський жидівський трактир», про який писав Шевченко в «Путешествии с удовольствием и не без морали», але будівля досить цікава. Це майже квадратний у плані будинок із внутрішнім двором. Нині тут кілька якихось установ, та житлова частина.



За 500 метрів від Торгової площі (потрібно пройти вулицею Хмельницького) розташована колишня єврейська початкова релігійна школа - хедер. Цю будівлю звели у 1901 році.





Інша (білоцерківська) назва Торгових рядів - БРУМ (Браницьких універсальний магазин). Цю будівлю здали в експлуатацію у 1814 році. Унікальний пам’ятник торгової архітектури є чи не єдиним подібним в Україні. Ні, звичайно торгових рядів вистачає. Навіть я особисто бачив їх немало (і в Путивлі, і в Умані, і в Новгороді-Сіверському, і в Чугуєві, і у Жовкві), але таких як у Білій Церкві немає більше ніде.









Житлові будинки Торгової площі (за охоронними таблицями).

ДИВИТИСЬ І ЧИТАТИ ЩЕ...


Біла Церква

Previous post Next post
Up