Білгород-Дністровський

Oct 22, 2010 21:54


Напевне, саме такий образ фортеці й повинен виникати в уяві. В наші дні більшість українських замків являє з себе мальовничу купку каміння з обгризеною баштою на додачу - згадаймо хоча б Губків чи Пнів. Звісно, що є Хотин, є Мукачеве, є Меджибіж, зрештою є Кам’янець.

Проте, як на мене, фортеця Аккерман - найкрасивіша і найфортечніша. На жаль, у своїх фотках я не маю найкращого ракурсу, популярного в путівниках та правильних фотозвітах. Але сподіваюсь, що і наявних світлин не забракне, аби оцінити велич та масштаб споруди.



Про Аккерманську фортецю розказано чимало. Місцевий музейний комплекс є популярним туристичним об’єктом. Одещина не позбавлена уваги мандрівників, тож на жодну америку я не претендую. І все ж...



І все ж почну з історії. Біографію свою місто веде від грецького поліса Офіуса, заснованого на початку VI ст. до н.е. Журнал «Український тиждень» навіть включив Білгород до міфічного списку ЮНЕСКО найдавніших міст світу, порівнюючи його з Римом та Афінами.

(Звісно, що колеги дещо перебільшили. Дві з половиною тисячі років - вік не юний, проте у порівнянні з 3700 Єрусалима чи 5000 Варанасі - можна сказати, що просто зрілий. Не можу не згадати і про ровесницю Феодосію, яку, напевне, «юнеско» оминуло увагою.)

Одну зі своїх численних колоній місто-держава Мілет заснувало на острові в усті Дністра. Та згодом мешканці міста змій (так перекладається Орфіус) були вимушені переповзти на високий берег річки, де вже було скіфське поселення - Тіра.





Етнічний мікс та вигідне географічне положення міста з часом перетворюють його на значний крайовий центр. Тіра вела активну торгівлю, карбувала власні монети, її мешканці займались як ремеслами, так і сільським господарством, скотарством.



В першій половині I ст. до н.е. сусідня фракійська країна Мезія потрапляє спершу під вплив Македонії, а згодом - входить до складу Римської імперії. Тіра опиняється на кордоні провінції Нижня Мезія. Проте навіть під Римом місто зберігає певно автономію.

Далі.
Частина перша.
Зміїне місто - Тіра - готи з гунами - генуезьці - молдовські господарі - цитадель - розквіт

Частина друга.
Османський Аккерман - під владою Росії - Білгород на Дністрі - День міста

Білгород-Дністровський, фортеці

Previous post Next post
Up