Путивль. Місто ридаючої Ярославни

Oct 19, 2010 12:26

Путивль зустрічає гостей незрозуміло широким бульваром та банальними одноповерхівками. Невже це і є той славнозвісний Путивль-град, в якому так гірко плакала Ярославна? Невідомо чи повернувся до неї князь Ігор із половецького полону, але до сучасного Путивля він напевно не повернувся, князю просто не було б де зупинитись, адже тут просто немає готелю (2008 р.). У місті із величезною кількістю унікальних пам’яток історії і культури (України та Росії).



Пам’яткою №1 у Путивлі є Мовчанський монастир. Його заснували вихідці із Софронієвської пустині (відомого монастиря розташованого недалеко від Путивля) у 1591 році. Спочатку це була потужна фортеця (від неї нині збереглися лише рештки мурів та кілька перебудованих башт).



У 19 столітті місто стало значним осередком торгівлі. Від тих часів тут збереглась значна пам’ятка торгової архітектури - Торгові ряди.



У Путивлі є ще один монастир - Святодухівський. Це оригінальний культовий комплекс, який складається із Спасо-Преображенського собору, зведеного у 1617 році, та надбрамної церкви-дзвіниці (1697-1707 рр.). Свого часу це був дівочий монастир. Наприкінці 17 століття в одній з його келій тримали ув’язнену після стрілецького бунту московську царівну Софью.



Церква Миколи Козацького є однією з головних пам’яток українського бароко в межах Східної України. Місцеві мешканці дуже шанують цей храм. Кажуть що його не зачинали для богослужінь навіть у радянські часи.



Ще однією цікавою путивльською пам’яткою слід вважати будинок ремісничого училища, збудований у 1886 році на кошти багатого міського мешканця Маклакова. Нині у цій гарній модерновій будівлі розмістився один із корпусів сільськогосподарського технікуму.




ДИВИТИСЬ І ЧИТАТИ ЩЕ...

Сумщина

Previous post Next post
Up