За якимось дивним збігом обставин на теренах браги, шмурдяка, бормотухи і самогона, як вищої цивілізаційної форми, шампанське посідає вельми помітне місце. Більше десятка підприємств виготовляють майже 200 найменувань ігристих вин.
Найбільші заводи - Харківський, Київський, Одеський. Проте серійно, за класичною технологією шампанське в Україні виготовляють лише два крупняки: «
Новий Світ» і Артемівський завод.
Класична - це тобто пляшкова технологія, коли вино витримується у спеціальному мікрокліматі не менше ніж певний час. Підземні тунелі Артемівська, де в усі пори року зберігається стабільна температура (13-14°) і вологість (85-90%) ідеальні для такого способу шампанізації вина.
Пруський інженер і промисловець Едмунд Фарке в другій половині XIX століття будує в Бахмуті (це історична назва Артемівська) кілька заводів: скляний, цегельний, цвяховий. А в обмін на побудову в місті водогону (зараз би це назвали соціальним партнерством) підприємливий німець отримує в оренду землю з покладами гіпсу.
Алебастрове виробництво стане згодом одним з найбільших на півдні України. Діє воно і досі. Підземні гіпсові шахти - його побічний продукт.
Виробництво шампанського розпочалось в Артемівську вже за радянської епохи. Стурбований низькою алкогольною культурою підданих, Йосип Сталін наказує радянським вченим винайти власний прискорений та масовий спосіб шампанізації вина.
Завершення розповіді в блозі автора.