Костел в с.Лошнів. Теребовлянщина

Jun 10, 2010 11:08





Декілька  років тому довелося побувати в селі Лошнів Тернопільської області. Знаходиться воно трохи в стороні від траси, десь посередині між Теребовлею та Микулинцями.

Поруч знаходиться село Кровинка. За версією місцевих жителів назва ця пішла від того, що під час  монголо-татарської навали тут стояли табором татари. Якось нашим (здається, це були оборонці  Теребовлянського замку) вдалося здійснити вилазку в табір супротивника і перебити усіх татар. Ворожої крові було пущено так багато, що місцевість і отримала відповідну назву - Кровинка. Ніби і досі це місце має погану енергетику (не перевіряв J )

Що ж до самого Лошніва, то, за відомою мені версією, назва походить від того, що руські князі випасали тут своїх коней.  Місцевість і справді цьому сприяла.

Люди селилися тут з прадавніх часів - на території села виявлено сліди двох  поселень ранньозалізного віку. Крім того, нібито колись тут був замок (вичитав тут).

Зараз, якщо не помиляюсь, в селі є храми трьох конфесій: православний, греко-католицький і католицький. Мені трапився тільки цей костел.












П.С. вибачаюсь за якість фото - тільки вчився тоді тримати мильницю в руках



Теребовля, Тернопілля, храми

Previous post Next post
Up