мІсто Єлизаветград

Mar 26, 2010 15:20

Згідно з записами Й.А. Гільденштедта у книзі "Подорож по Росії"(1774р.) на території українських степів, що у 16 - перш. пол. 18ст. належала до земель Запорозької Січі, існувала ціла низка населених пунктів Новокозачин(Поділ, Кущівка, Інгульське, Піски (Лелеківка), Завадівка, Млинки(Криничувата Балка, Велика Балка), Соколівські хутори, хутір Глоби (Глиняне,Писарівка, Бережинка), заснованих в своїй більшості сербськими поселенцями, що дало регіону назву Нова Сербія. Саме поруч з цими поселеннями у 1754р. за наказом імператриці Єлизавети ІІ під пильним наглядом сербського генерал-лейтенанта Івана Хорвата-Куртиці розпочалося будівництво фортеці Св. Єлизавети для захисту країни від нападів турків та кримських татар.




Цитадель фортецi Св. Єлисавети складалася з 6 бастiонiв й зверху нагадувала шестипроменеву зiрку. Кожен бастіон мав назву - Св.Петра, Св. Катерини, Св. Олексія, Архістратига Михаїла, Св.Ап.Андрія Первозванного, Св. Олександра Невського. Мiж бастiонами розташовувалися невеликi автономнi укрiплення - равелiни. В 6-ти бастіонах та 6-ти равелінах розміщалося близько тисячі гармат.



Водо- електро-лікарня Гольденберга (вул. Леніна, 45/43) - нині міська лікарня № 3.



Авторство однієї з перших пам'яток стилю раннього модерну на вул. Леніна,№ 40 - будинку Барського (з 1929р. Краєзнавчий музей) належить архітектору О. Лішневському.



Синагога (вул. Дзержинського, №90 ) побудована на місці старої синагоги(1853р.), що була зруйнована в 1895 р. через аварійність конструкцій.



==========
Дивитись ще, дуже багато фото, та віртуальна екскурсія по місту
==========

Кировоград

Previous post Next post
Up