Полтавський борщ з галушками

Feb 24, 2014 19:00

На полтавщині вам скажуть, що справжній борщ тільки на курці, вірніш на півні. Я курячі борщі люблю, але майте на увазі, що курячий бульйон дає страві солодкий смак.




Отож, нам треба (з розрахунку на 2 порції):

половина молодого півника або 1/4 великої курки.
2 картоплини
1 буряк
1 морква
1 цибулина для бульйону + 0,5 для зажарки
1 корінь петрушки
шматочок селери
200 г капусти
1 ст. л. олії
сіль
перець
лавровий лист
помідор (можна маринований) або томатна паста (1 ч. л.)
часник 1 зубок

для галушок
0,5 скл. води
1 скл муки
1 яйце
трішки солі

Lets go!

Варимо бульйон. Кладемо курку, моркву, селеру і петрушку, а з цибулею розказую секрет: перед тим, як класти в бульйон розрізаємо на дві половинки і кладемо розрізом вниз на суху! сковорідку. припікаємо, поки низ трішки почорніє (витяжку не забудьте включити, бо пахне воно дуже) але надає бульйону особливого смаку. Варимо в залежності від молодості курки про вік дам не говорять, але молодість курки визначаємо по зубах))). варимо 1,5 год приблизно

я окремо в шкірці зварила буряк (так, як на венігрет)

отож. шинкуємо капусту, ріжемо на шматочки картоплю, буряк чистимо від шкірки тремо на терку, моркву з бульйону тремо на терку, ріжемо дрібно цибулю.




Мясо розбираємо від кісток, кладемо назад в бульйон




Туди ж кладемо капусту і картоплю, варимо 15 хв




Цибулю, буряк і моркву кладемо на сковорідку, даємо 1 ст. л олії і тушкуємо. (хвилин 5-7, якщо треба, трішки води доливаємо) воно вже і так готове, ми то робимо для запаху.




додаємо зажарку в каструлю




справжній борщ має бути таким, щоб ложка у ньому стояла. і це не міф, як виявляється




варимо ще 5 хв, додаємо томатну пасту (або перетерті помідори) і лавровий листок
тоді ще 5 хв хай повариться і додаємо часничок, 5 хвилинок покипить -- і виключаємо.




тепер займемось галушками

1 скл муки заливаємо 0,5 скл окропу. вимішуємо тісто. чекаємо, поки охолоне, потім вбиваємо туди яйце, вимішуємо (воно одразу зрідне).




потім беремо чайну ложку і макаючи її в кипяток, набираємо і викладаємо в воду галушки. набирайте якомога менше, вони розварюються і збільшуються втричі. чекаємо, поки не спливуть і варимо 2-5 хв.




наливаємо борщ в тарілки, кладемо туди галушки і ложку сметанки. Смачного!







Оскільки ми вже з вареного буряка готуємо, не даємо квасолі, а галушки самі по собі дуже ніжні, та ще й на курці -- то борщ виходить дуже дієтичний. Якраз для тих, кому треба швидко засвоювати калорії і їсти щось легеньке.

Приправи та спеції, Сметана, Перші страви, Борошно, М'ясо та лівер, Яйця, Овочі

Previous post Next post
Up