Означення віри чи народу

Feb 18, 2009 20:43

НАКАЗ ГЕТЬМАНА ПЕТРА ДОРОШЕНКА ПОСЛАМ У ОСТРОГ М. ВУЯХЕВИЧУ, ГЕНЕРАЛЬНОМУ ПИСАРЮ, ТА Г. ГАПОНОВИЧУ 1, БУВШОМУ ВІЙСЬКОВОМУ СУДДІ

Підкажіть будь ласка в якому значенні вживаються слова руській і український в виділених словосполученнях

чи означає слово руський тільки релігію ?
слово українського , українські вживається як означення (приналежність) до народу чи приналежність до території ?
чи не відомо спільноті коли вперше зафіксовано словосполучення український народ в значенні окремого від інших народів народу ?

Також унія, яка супротивна є вірі грецькій православній руській і яка незгоду множить між польським та руським православним народом

А коли які ще будуть після скасування, то щоб їх було викинено з книг і щоб були скасовані вони публічним правом; так само, як усілякі листи та сеймові конституції, що суперечать вольностям нашим, Запорозького війська, і цілого народу нашого греко-руського, щоб були знесені й анульовані, - наші комісари повинні будуть про те упоминатися.

Коли всі духовні та світські руського православного українського народу стани з гетьманом та Запорозьким військом оберуть пастором вільною елекцією київського митрополита, щоб було те потверджено. Іншого ж такого, якого не хочуть Запорозьке військо і всі стани православно-руські українські, жодним звичаєм щоб не ставлено на катедру Київської митрополії і щоб поза українськими межами нікому не допускано зватися київським митрополитом, - про те нашим комісарам належить пильно умовлятися.

Різне, Значення

Previous post Next post
Up