Ужгородський "патерностер" - єдиний в Україні

Jun 22, 2015 22:28

Originally posted by pan_baklazhan at Ужгородський "патерностер" - єдиний в Україні

"Ліфт безперервної дії (жарг. Патерностер, від новолат. Paternoster - вервиці, дослівно «Отче наш») -  пасажирський ліфт з кабінами без дверей, що безперервно рухається. Назва походить від вервиць,  і молитви, яка читається при їх переборі. Патерностери доцільні для адміністративних будівель. З міркувань безпеки та непристосованості для користування інвалідами введення нових патерностер в експлуатацію заборонено в більшості країн, в яких вони були поширені. Патерностери набули поширення в континентальній Європі і Великобританії, в США ж практично невідомі".

В нашій країні, наскільки мені відомо, зберігся єдиний такий ліфт -  в Ужгороді. Знаходиться він в будівлі Закарпатської облради / ОДА, адмінбудинок якої побудували "за чехів" в 1936 році, як резиденцію закарпатського губернатора. (Була побудована на болоті, під будівлю заливали скло. Будівля в стилі конструктивізму, складається з двох окремих половин. Вони «плавають» відносно один одного. Архітектор Франтішек Крупка був головним архітектором післявоєнної Праги). З 1938-го і крутиться там цей досить стрьомний ліфт. У студентські роки я вчився зовсім неподалік, і на великій перерві часто ходив у цю будівлю за газетами, і також часто бачив цей патерностер в роботі. Покататися якось не довелося - здається, там при другому вході стояв вартовий міліціянт і сторонніх не впускав.

Зараз цей унікальний апарат працює по кілька годин на день, якщо вірити телесюжету. Я тепер в ОДА рідко заходжу, тож в роботі цей патерностер не бачив років двадцять ...

image Click to view












Ну а це - наш  "Білий дім". Спеціально якось не фотографував ніколи, світлина  - часів революційної зими 2014 року.


конструктивизм, промышленная архитектура, Закарпатье

Previous post Next post
Up