Непотрібний п`єдестал

Apr 13, 2016 10:12

Оригинал взят у ne_znaiko в Непотрібний п`єдестал
          

Найбільший в Україні пам`ятник Леніну було встановлено 1963 році. Фігура мала 8,5 метрів висоти, разом із постаментом весь пам`ятник був заввишки 20,2 метри. У вересні 2014 року фігуру було повалено активістами. Керівництво міста обіцяло відновити пам`ятник і до теперешнього часу його рештки стояли обнесені будівельною сіткою. Зараз, без гучних заяв, його демонтують.
А харківці жваво обговорюють варіанти перетворення цих рештків на арт-об`єкт.

"Ще трохи обскублити, і можна повернутися до проекту 1964 року Василя Єрмілова - т.з. "пам'ятник Ленінській епосі", що планувався на тому самому місці під час реконструкцій площі.




Розробляючи цей проект Єрмілов вочевидь думав не про Леніна і його "епоху", а про конструктивізм - на його думку саме такий монумент гармоніював би з конструктивістським Держпромом та Будинком проектів, який на той час вже був реконструйований.
Василю Дмитровичу, ви ж чудово знали, що зовсім не "конструктивізм" хотіли бачити можновладці з вікна Обкому, а самого "символа епохи"... і щоб 20 метрів заввишки, не менше! Але сеодно ви намагались... Тепер же, через 50 років, на цьому місці нема ні Леніна, ні його епохи. Є лише клумба імені того самого Єрмілова, що понад усе думав про конструктивізм, який ми досі намагаємося захистити.



Довідка: Єрмілівська клумба (на фото) - квітник на майдані Свободи, висаджений волонтерами навесні 2015 року в рамках фестивалю "Е121Fest", що був присвячений річниці відомого українського художника-авангардиста Василя Єрмілова. Проект клумби був розроблений дизайнерами у стилі творчості Єрмілова."

"Пора остановиться и законсервировать арт-объект вместе с экскаватором. и объявить об организации харьковского биенале. кассельцы обзавидуются smile смайлик заметь вокруг этого места 4 художественных галереи. рядом отель и самая, или почти самая большая площадь европы. это ж какой крутой арт-форум можно устроить.



Можно так оставить. Достойно Венецианской Биеннале ( крупнейшей выставки современного искусства)."

Раніше були пропозиції встановити на цьому місці пам`ятник іншій особистості. Серед кандидатів називали Степана Бандеру і Михайла Грушевського. Також пропонувалось поставити "щось зі змінною головою, аби на довше вистачило" або збудувати фонтан. Втім, здається, що це місце буде просто зрівняне.

Харків, Харьков

Previous post Next post
Up