Оригинал взят у
festy_ua в
Істина в свині На Закарпатті пройшов ексклюзивний гастрономічний
фестиваль угорської кухні «Конкурс гентешів» .
Не знаю як античні філософи ставилися до свиней, а от етнічні угорці люблять їх по особливому, адже свинина - один з головних інгредієнтів багатьох їхніх страв. 25 січня 2014 року у с. Геча, що на Закарпатті, пройшов 8-ий традиційний угорський міжнародний фестиваль «Конкурс гентешів», який можна було відвідати у рамках відпочинкового туру "Скупайся в Закарпатті". Гентешом, в перекладі на українську, можна назвати майстра по заготівлі свинини та приготуванні страв з неї. Виключно угорська традиція збереглась на Закарпатті не випадково - саме на Берегівщині компактно проживає цей етнос, що має сильний вплив на місцеву культуру та кухню зокрема.
Цьогоріч учасниками фестивалю стали 20 команд. Серед них три команди із Сербії, три з Угорщини, команда «Гарбуз» зі Львова та тринадцять команд із Закарпаття. Кожна команда налічувала від 5 до 10 осіб. Обов’язкова умова участі у конкурсі - демонстраційне
заколювання свині, з чого, власне, і починався фестиваль. Можливо таке дійство незвичне для багатьох. Але слід пам’ятати, що тут живуть люди зовсім з іншою ментальністю, культурою та історією, традиції, мова та кухня яких сильно відрізняються від загальноукраїнських. Тому такий фестиваль проводиться тут з метою збереження і популяризації угорських традицій, які сильно вкоренилися на території Берегівщини.
Загалом для приготування необхідної кількості страв на фестиваль було використано понад 60 свиней, яких закололи і розібрали заздалегідь. «Тут було чим поласувати, - зазначає голова журі, Шарлота Чізмар, - кров'янка, кеномайош (кров'янка з печінкою), свіжа та копчена домашня ковбаса, торошкапосто (смажене м’ясо з тушкованою капустою), сальцесон, студень,
папрікашка (варене сало з паприкою та часником), мадярська ковбаса (копчене сало з паприкою), голубці в глиняній посуді на вогнищі, галяшка в глиняній посуді на вогнищі, «галяшка в туфлях», «ужас кардіологів». І все це під закарпатське вино і запальну угорську, російську та українську музику.»
Якщо є конкурс, значить є змагання. А якщо є змагання, то є і переможець. От і серед гентешів вибирали «Короля різників». Вибирали не за красиві очі, чи гарний фартух. Щоб здобути таку номінацію компетентне журі уважно слідкувало на скільки майстерно різник володіє ножем і як швидко може заколоти свиню (щоб не мучилася), чи дотримані гігієнічні норми, чи фахово розбирає тушку та на скільки злагоджено працює команда. Враховуючи вищеназвані критерії цього року перемогу здобула
угорська команда «Локітелкі гурколондорок» з м. Локітелек. Як винагороду за професійність вони отримали тур в Грецію для 6 осіб на 7 ночей від партнера фестивалю - туристичного оператора з Будапешту.
За всім, що відбувалося на фестивальній території пильно стежила певна група осіб, яка виконувала функцію журі. До його складу входили 5 компетентних осіб:
Шарлота Чізмар - Голова спілки зеленого туризму Берегівщини
Ендре Бартфої - доцент Будапештського інституту торгівельного та ресторанного комплексу
Тібор Цейгле - лицар ордену «Страви приготовлені на вогнищі», м.Ніредьхаза (Угорщина).
Олександр Попович - керівник Управління сільського господарства при Берегівській районній адміністрації
Юрій Білак - професійний різник з Мукачева.
Саме вони визначали «Короля гентешів» та переможців у різних номінаціях. А номінації були ще і такі: «Найсмачніша гурка», «Найсмачніша ковбаса», «Фірмова страва команди», «Найсмачніша палинка (самогонка)», «Найсмачніше гаряче вино (глінтвейн)». В останній, до речі, перемогла команда зі Львова «Гарбуз», яка крім смачного глінтвейну готувала також цікаві традиційні страви угорської кухні. За професійність журі їм подарувало тур в Грецію для 3 осіб на 7 ночей.
Цікавою також була номінація «Найпопулярніша команда». Як на мене, це найбільш об’єктивна нагорода за старання. Адже показником для її вручення є кількість людей, які знаходилися біля павільйону команди протягом фестивалю. Переможцями стали команда із Сербії «Асоціація сербських угорців по гастрономії та захисту народних традицій».
Але це ще не все, чим фестиваль нас здивував. Керівник ордену «Королівські шефкухарі Угорщини» Тібор Боднар встановив рекорд фестивального руху Берегівщини - в одній посудині він приготував 2000 голубців.
Дуже приємно, що є люди, які прагнуть зберегти та популяризувати те, що рідне та важливе для їхньої спільноти. Незважаючи на
відсутність фінансування, погану погоду, чи «Що люди скажуть» вони роблять своє діло добре, вкладаючи у нього свої сили, кошти і, що найголовніше, душу. Україна дуже різноманітна і якраз на таких фестивалях завдяки таким людям можна найкраще пізнати весь шарм людей, які тут живуть. Якщо кожен з нас почне цінувати культурне надбання своїх дідів і відповідально буде ставитися до своїх обов’язків, то ми заживемо у прекрасній провідній державі.
Юрій ПИРЧ
компанія фестивального туризму "
Час на мандри"