12 стільців - то радянська пропаганда

Aug 10, 2022 23:06


А от ті люди, що додали в програму обов'язкового читання «12 стільців» - вони в курсі про що ця книга взагалі? Чи просто не наважились позбавити маленьких українців мема про віддай-ковбасу-я-все-прощу?

Можу нагадати. Книжка ця про те, що в Радянському Союзі жити добре. Герої книжки об'їзджають купу місць, спілкуються з різноманітними людьми, і ( Read more... )

books

Leave a comment

Comments 4

fanex August 11 2022, 06:18:35 UTC
Кінець Теля був настільки роялем з кущів, що не передати. Чиста хуєта як у фільмах про грабіжників банків і шахраїв - а тоді це ще не було мейнстрімом. Герой котрий замутив чудову комбінацію, блискуче нарубав бабла, показав кмітливість, розум і передбачливість, просрав свої статки на рівному місці, там де не об'їбався би навіть дід з альцгеймером.

Щодо загального тону книг - тут згоден. Він мені нагадує "кнігу о вкусной і здоровой піщє" - точно така ж лубочна вітрина, що й вона.

Але тут причина і наслідки. Той факт, що ми мали змогу прочитати, показує, що Ільф з Петровим писали в рамках дозволеного, а там без полірування очка радянській владі ніяк.

Reply

tymofiy August 12 2022, 01:54:26 UTC
Все так. Мене теж дивувало, наскільки нетипово поступив персонаж. Але, коли автор каже треба… Тай раптова школярська закоханість до Зосі цинічному Остапу теж була зовсім не по типажу. Але партія приписала йому облом по всім фронтам, значить треба було щоб ще й Зося його відшила.

Reply


3eta August 11 2022, 16:07:21 UTC
Вау, все так, але ж зовсім "непомітно" було. Як будь-яка розумна пропаганда.
Для мене Остап був символом Одеси, де завжди були такі люди які "робили навар" на контрабанді, щось "мутили" і я була впевнена що книжка одночасно святкує та висміює таких людей як Остап, а інші люди там просто декорація.

Reply

tymofiy August 12 2022, 01:55:53 UTC
Ми ж в радянській пропагадні варились з дитинства, без альтернативи, вона була всюди. Тому й не помічали її як повітря навколо.

Reply


Leave a comment

Up