Стало відомо, чому так зменшився мозок сучасної людини

Oct 24, 2021 12:09


Мозок - найскладніший орган людського тіла. Тепер нове дослідження наблизило до розуміння деяких аспектів його еволюції. Воно показує, що людський мозок зменшився в розмірах приблизно 3000 років тому.

Вивчаючи мурах в якості моделей, щоб проілюструвати, чому мозок може збільшуватися або зменшуватися в розмірах, дослідники висувають гіпотезу, що зменшення мозку відбувається паралельно з розширенням колективного розуму в людських суспільствах.

Вивчення і розуміння причин і наслідків еволюції мозку допомагає нам зрозуміти природу людства. Добре задокументовано, що людський мозок збільшувався в розмірах протягом нашої еволюційної історії. Менш цінується той факт, що з плейстоцену людський мозок зменшився в розмірах. Коли саме ці зміни відбулися і чому, було невідомо.

«Дивовижний факт про людей сьогодні полягає в тому, що наш мозок менший в порівнянні з мозком наших плейстоценових предків. Чому наш мозок зменшився в розмірах, було великою загадкою для антропологів», - пояснив співавтор доктор Джеремі Де Сільва з Дартмутського коледжу.

Щоб розгадати цю загадку, група дослідників з різних академічних областей приступила до вивчення історичних закономірностей еволюції людського мозку, порівнюючи свої висновки з тим, що відомо про спільноти мурах, щоб запропонувати широке розуміння.

Читати:

Чому так зменшився мозок сучасної людини
Previous post Next post
Up