Из предновогоднего интервью Министра иностранных дел Дмитрия Кулебы

Jan 02, 2023 08:10


Из интервью главы МИД Дмитрия Кулебы (https://www.rbc.ua/rus/news/dmitro-kuleba-rosiyu-treba-zaphati-yiyi-kordoni-1672337428.html):

✔️Ми більше року боролись за Patriot, отримали їх, і всі такі: Patriot, це звісно, добре, але що у нас там з танками та ATACMS? Коли отримаємо танки й ATACMS, думаю, скажуть, що це, звісно, добре, але що у нас з авіаносцями і підводними атомними човнами?

✔️Давайте лишатися в раціональному полі і розуміти, що надання Patriot - це не просто чергове рішення, це психологічний перелам. Бо з перших днів, коли ми почали про Patriot говорити з американцями, ми чули "ні". І те, що це сталося, - це ще одне свідчення, що ще одне табу зняте, ще одна стіна впала.

І я не думаю, що інші теми будуть складнішими за Patriot. Вони не реалізуються, можливо, всі одночасно в один день, але це як в комп'ютерній грі, ти відкриваєш рівні один за одним.

✔️Я почав уже їм (європейцям) говорити: світ не розпадеться від того, що Росія розпадеться. Але психологічно вони трохи в зоні дискомфорту з цим питанням.

✔️Ми всі маємо розуміти одну річ: та допомога зброєю та боєприпасами, яку країни світу надали нам за 10 місяців, є безпрецедентною і за обсягами, і за номенклатурою, і за кількістю країн, залучених в цей процес.

Звісно, ми воюємо і нам завжди мало, і ми завжди просимо більше, але ми маємо пам'ятати цей простий факт: ми отримуємо найбільшу підтримку, яку будь-яка країна отримувала, щонайменше у 21 столітті.

✔️Чи є певність, що ми отримаємо і танки, і ATACMS, і сучасні ударні дрони? У наступному році так. Але це залежатиме і від ситуації на полі бою.

✔️Є рівень зброї-символів, а є рівень конкретних потреб фронту сьогодні-завтра-післязавтра. І у нас робота побудована таким чином, що символи - це добре, вони потрібні, але насамперед потрібно задовольняти конкретні потреби бійців і командирів на фронті.

✔️Росія є такою, якою вона є, і наша задача - не перетворити орка на ельфа, а загасити цю агресію. І створити такі умови, за яких експансія Росії стане неможливою. Тобто з агресивно-авторитарної країни вона має стати просто авторитарною, консервативною країною. Їх треба запхати в їхні кордони та закрити на замок. Хай живуть у своїй автаркії, при своєму царі-батюшці, тільки ні на кого не нападають.

✔️Треба насамперед валити (санкціями) оборонний комплекс Росії, її воєнну машину, а в ній ціль номер один - ракетно-дронова індустрія. Треба перекрити їм кисень, щоб вони не могли виготовляти ракети, не могли налагодити масове виробництво ударних дронів і таким чином не могли більше тероризувати всю територію України.

✔️Я завжди дуже заточений на результат. Але коли йдеться про позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН, мене буде робити щасливим навіть сам процес. Я із задоволенням куплю собі попкорн XXL і буду дивитись, як вони будуть бігати, пояснювати, що українці дурні, що українці не розуміються на статуті ООН, що насправді все легітимно… Ми робимо набагато більшу річ, ніж власне виганяємо їх звідти. Ми їх делегітимізуємо. Ми сіємо сумнів в усіх.

Ми відкрили двері шафи, і всі побачили, що там в шафі не парадна посольська форма, і навіть не скелет в формі, а просто купа російського лайна. І тепер всі це знають, і Росії з цим жити.

✔️Зараз нашу заяву (щодо нелегітимності перебування РФ в ООН (https://t.me/ShrikeNews/6905)) перевіряють в десятках міністерств закордонних справ, ми розворушили це кубло. Це перший крок, другий крок: усі скажуть: ого, а українці реально праві. А третій крок - це буде стадія гніву - що з цим робити. А потім буде стадія прийняття.

Сократил @ShrikeNews https://t.me/ShrikeNews/6937
-----------------------------------------------

Перш за все вдячний Романові Шрайку за те що виконав звичну мені роботу за мене - тобто скоротив текст. По друге маю віздначити, що війна точиться не лише на полі бою, і дипломатична війна це так само війна і вона не менш важлива, ніж інформаційна, це щонайменше. І хочу нагадати: на цьому полі бою ми тех маємо визначні успіхи.

І на цьому полі бою росіяни почали таки нас боятися, навіть Лавров попри всю його безмежну пиху та самовпевненість почав розуміти, що перед ним супротивник, з яким він щонайменше має рахуватися. А інколи й боятися не завадить. І почали такі боятися.

Але мета, яку поставив перед собою Кулеба мені здавалася нездійсненною. Перш за все через спротив вузького кола великих держав - постійних членів Радбезу ООН. Бо зазіхання на виключні права одного із них є водночас зазіханням на ексклюзивний статус кожного з них, це вони усі ще й як розуміють. І Кулеба правий - процесс треба розпочати й підтримувати - це процес делегітимізації Росії, це не вони такі самі як усі - це просто Росія сама себе виключила бо вона не така. Завдання архіскладне, але дорогу подолає той, хто зрушив і наполегливо йтиме до своєї мети.

Він таки молодець, бо вірить у неможливе і вимагає неможливого

цель, Кулеба, т-канал

Previous post Next post
Up