Збита льотчиця

Mar 18, 2018 18:30

На шпальтах сайту УНІАН відомий політолог Віталій Кулик розмірковує щодо можливих сценаріїв "справи Савченко", а також хто та як спробує зажити із цього політичного зиску

Схоже, цього разу ми маємо справу не з фейсбучною бравадою, а з задокументованими фактами і доказовою базою. За моєю інформацією, слідчі мають кілька терабайтів записів, де фігурує Надя, її контакти з Рубаном, з офіцерами, агентами ГРУ та СБУ, де вони конкретно обговорюють майбутню «революцію».

Для того, аби вв’язатися в цю історію, Савченко не потрібні були навіть куратори з РФ. Вона могла сама повестися на провокацію та повірити у власну місію. Такий у неї психотип. Що далі? Для мене питання лише в тому, коли слідчі презентують свій «улов» і який виберуть сценарій?

Позбавляти депутатської недоторканості та арештовувати Героя України, проводити показовий суд і саджати чи затягувати процес та отримувати електоральний зиск (Савченко була №1 у партійному списку «Батьківщини», Надя - це політична відповідальність Тимошенко)?

І представлення по Савченко, і вся ця історія з нею може мати два сценарії. Перший сценарій пов’язаний із самою Савченко: він передбачає зняття з неї недоторканості в разі представлення у Верховній Раді достатнього обсягу доказів на комітеті. З тієї інформації, яку я маю, є достатньо відео- та аудіоматеріалів, які доводять провину Савченко, тож знімати з неї депутатську недоторканість доцільно. І, скоріше за все, це відбудеться.

Другий сценарій - наступний. З одного боку, цю історію можна використати для того, щоб організувати показовий процес над Савченко, і, таким чином, дати сигнал опозиції про небезпеку для організаторів будь-яких спроб силових акцій перед виборами в Україні. А з іншого - це може бути довга історія: Савченко можуть використовувати «вдовгу» для звинувачення тієї ж Юлії Тимошенко в тому, що прихід Савченко у Верховну Раду є саме її політичною відповідальністю, адже, повторюся, Савченко була №1 у списку Тимошенко. Оскільки Савченко у ВР є результатом такої собі нерозбірливості Тимошенко, вона і несе за це відповідальність

Далі будуть проводити такі паралелі: контакти Савченко і Тимошенко з Медведчуком, план врегулювання, який розробила Тимошенко і який збігається по деяких позиціях із тим, що говорять Савченко і Медведчук, що може бути в інтересах Росії, і так далі. Тобто це буде дискредитація Тимошенко. І це - «міна», яка закладається під виборчу кампанію.

Проте контрдіями Тимошенко буде звинувачувати Порошенка в тому, що саме він надав Надії Савченко звання Героя України, хоча великих підстав для цього не було. Тобто в цій ситуації є неприємний момент і для Тимошенко, і для Порошенко.

Але є ще третя складова - за великим рахунком історія з Савченко і затримання Рубана, як би не відмежовувався від цієї історії сам Медведчук, відчутно б’є по ньому. В результаті цього відбувається ще більша демонізація образу Медведчука. І відтак про жодні політичні проекти, де б він міг фігурувати або бути основним гравцем, уже не йдеться. Тобто для нього як публічного політика політичної перспективи в Україні немає. Але як у кулуарного - звичайно, є. Він може бути «сірим кардиналом», який впливає на ситуацію.

Схоже, на Банковій є певні протиріччя між Порошенком і Медведчуком. Замінити переговірника Порошенко не може, а от послабити вплив і створити вигідну для себе позицію з Медведчуком - може. І, я думаю, влада цією справою Савченко саме це для себе і зробить.

УНІАН

Мені особисто здається, що шановний пан Кулик перебільшує раціональність Банкової (не знаю, чи це наслідки рішень особисто Порошенка, тому пишу Банкової).
Найкращим через цілу низку цілком об'єктивних причин було б для України та й для Президента вести цей процес максимально без піару, просто і у тиші.

Не треба розкручувати Савченко (як не треба було розкручувати Саакашвілі) І треба якось загнуздати пана Генпрокурора, аби він якомога менше теревенів у телевізорі. А коли це взагалі неможливо - то аби хоч щодо Савченко трохи помовчав.

Бо Надя справжній боєць за природою - якщо - боронь Боже - зроблять публічний процес, і вона розкриє рота - мало нікому не здасться. Але Банкова сотанні місяці демонструє що завгодно, за винятком раціональності поведінки.

Так що я очікую лише на погане, майже як пред грою "Динамо"

дело, Савченко, УНИАН

Previous post Next post
Up