Розмова з Шимківим про 4G

May 12, 2017 18:04

Пан Гройсман доручив пану Нефьодову вивчити ситуацію навколо угоди про 4G щодо корупційних ризиків. Пана Шимківа чомусь обурює така постановка питання. А дарма. Ми ж з вами читаємо Mediasat.Info. Пан Дмитро спробував поставити крапку в невеличкій дискусії: "В мене одна мета по 4G - сервіс для всіх громадян в 2018, максимальний дохід в державний бюджет, максимальна конкуренція операторів і якість сервісу!"

Втриматися було неможливо і я написав йому таке:

"По-перше, ви озвучили аж чотири окремих мети замість однієї: охоплення населення послугою, гроші до бюджету, сприяння конкуренції, якість сервісу. Класичне "швидко, якісно, дешево", ускладнене українськими реаліями. Ідея досягнути чотири різних цілі під виглядом однієї яскрава сама по собі.

По-друге, якщо вас найбільше цікавить сервіс для всіх громадян в 2018, то ви обрали геть непридатний для цього шлях. Аби забезпечити охоплення бездротовими мережами широкосмугового доступу 90% території ( а це приблизно 98-99% населення), необхідно використовувати частоти у діапазонах 800 та 900 МГц. Це можливо, є кілька варіантів, але жоден з них не передбачає руху півмільярда гривень на користь п. Ахмєтова, так.

Видача ліцензій на розгортання 4G-мереж в діапазонах 1800 та 2600 МГц аж ніяк не наблизить країну до вирішення проблеми цифрового розриву, тобто різниці у доступності сучасних ІКТ-послуг в містах та сільській місцевості. 4G-мережі, що їх побудують оператори, за великим рахунком дублюватимуть вже існуючі 3G-мережі. Дива не станеться - ніхто не покриватиме найбільшу в Європі країну щільною мережею базових станцій, що використовують навіть 1800 МГц, не говорячи вже про 2600 МГц.

З точки зору інтересів суспільства проведення конкурсу, за який ви боретеся, є стрибком на місці, або навіть кроком назад. Країна втратить більше десяти мільярдів гривень та два-три роки, які підуть на створення ще кількох мереж у містах та великих населених пунктах.

Хоча, звичайно, півмільярди гривень для Ріната Леонідовича це непогано. Це набагато краще, аніж нічого. Тим більше, що 560 млн. грн. він отримає за першу половину частот, що ними користуєть "ММДС-Україна". Другу половину, ризикну припустити, спільними зусиллями прилаштують вже наступного року. В цьому сенсі 2018 рік стане визначальним бодай для однієї авторитетної та поважної людини."

государственное регулирование, 3g, 4g

Previous post Next post
Up