Фільми про футбол...чи навколо нього....

Nov 14, 2009 17:02



листопад 2007, матч Карпати - Дніпро. Перший і останній раз, шо я знімав сектор, не безпосередньо з трибун. Постійний доступ туди, мені так і не помазали....Хоча в цьому сезоні, я вже навіть камери з собов на стадіо не беру....

На днях подивився чергове кіно про навколофутбол "Касс" (Cass, 2008), яке було вже 7 такого спрямування такскать...І от я вирішив, зробити невеличкий огляд цих фільмів: Фанати (Football factory), Хулігани (Green street hooligans), Хулігани2 (Green street hooligans), Ультра (Ultra), Банда (The Firm), Посвідчення (I.D.), Касс (Cass)
....Всі описи сюжетів взяті з kinopoisk.ru
п.с. навіть юзерпіку змінив для цього посту. в тему ;)))
Під катом текст, трейлери.

Порядок зберігаю такий, за якими я їх дивився.
1. Фанати (Football Factory, 2004, Великобританія). Клуб за який переживаєм: Челсі (Chelsea FC)
IMDB: 6.80
"Це не просто дослідження головної національної пристрасті англійців - футболу і футбольного фанатизму, це історія про чоловіків, що шукають до якої армії прилучитися, на якій війні битися і з ким себе ідентифікувати. Це історія чотирьох парубків - фанатів Челсі, які щосуботи, накачавшись пивом і наркотиками, вирушають на битву з фанами конкуруючого клубу. А чим ще зайнятися у вихідні ?"

Це однозначна классика жанру. Фільм дійсно сильний, динамічний, драматичний, з конячою дозою чорного іронічного гумору, в англійському стилі, пречудова !!! гра акторів, знято всьо чотко, жостко і посипано прекрасним саундтреком, яких взагалі заслуговує на цілий окремий пост, настільки вдало він підібраний під фільм. Фільм дивиться на одному диханні і він є тим фільмом, який не нудно передивлятися по декілька раз.
Чудово розкриті сюжетні лінії головних персонажів, драми їх життів. Фільм ніфіга не папса.
Моя особиста оцінка: 5/5


2. Хулігани (Green Street Holligans, 2005, США, Великобританія). Клуб за який переживаєм: Вест Хем (West Ham United)
IMDB: 7.50
" Студент факультету журналістики Метт Бакнер відрахований з Гарварду за злочин, якого він не здійснював. Його багатообіцяюча кар'єра пішла котові під хвіст, його майбутнє виглядає суровим, і він у пошуках притулку біжить до Лондона до своєї заміжньої сестри Шеннон. Її чоловік Стів знайомить Метта з своїм молодшим братом Пітом. Здружившись з Пітом, Метт відкриває для себе світ футбольного фанатизму, а також дізнається таємниці і інтриги футбольної фірми. Піт Данхам і його вірні друзі створили Еліту Зеленої вулиці, групу ярих фанатів клубу Вест-хем Юнайтед, одну з найжорстокіших лондонських футбольних фірм. Тут він знаходить нових друзів, нові неприємності і опиняється в компанії божевільних футбольних фанатів, готових на вівтар своєї пристрасті кинути будь-яку жертву."
Для мене в цьому фільмі є два гігантські мінуси, які запороли все кіно: Причетність до цього фільму Голлівуду і Елайджі Вуд в головній ролі....Через перший пункт фільм зняли якимось незрозумілим пафосом (якого не було в "Футбол Фекторі"), голлівудськими штампами і відповідно з купою нестиковок. Гарвардського ботаніка сходу беруть в основу Вест Хемівської фірми, де він стає ахуєним пацаном, робить собі наколку і жостко валиться в першому ряді. Це смішно....Але я не кажу, шо фільм ацтой, він просто дуже постраждав від того, що він знятий перш за все для Штатів...
А загалом фільм так нічо :)).Варто глянути, хоча ясне діло, шо він далекий від реалістичності.
Моя особиста оцінка: натягнуте 4/5.


3. Ультра (Ultra, 1990, Італія). Клуб за який переживаєм: Рома (AS Roma)
IMDB: 6.70
" З в'язниці виходить авторитетний хуліган італійського футбольного клубу «Рому» по кличці Принц. Він бачить, що під час його відсутності все помінялося - справи у фанатів йдуть погано, його старий друг Ред тепер головний в його фірмі «Brigatte Veneno», та ще і гуляє з його дівчиною. А також їх чекає виїзд до ворожого Туріну на матч з Ювентусом, який не може не закінчитися безладами."

Незамислуватий сюжет, маленький бюждет (що зрештою не є найважливим показником для хорошого кіна), посередня гра акторів, здавалось б фільм суцільна посередність, але в ньому є атмосфера. Атмосфера олдскулу чи шо....Якраз цією неповторним духом Італії мені цей фільм і сподобався...Вийшов він дуже самобутнім. Італійським...І шо дуже дивно, якимось дуже романтично-сентиментальним...
...Трейлера немає ні на кінопоску ні навіть на ютубі...І не кажіть, шо хірово шукав. Можете спробувати самі. Так шо треба просто дивитися фільм.
Моя особиста оцінка: 5/5

4. Банда (The Firm, 1988, Великобританія). Клуб за який переживаєм: знову Вест Хем (West Ham United)
IMDB: 7.10
"Один з ватажків угрупування хуліганів клубу «Вест Хем Юнайтед» хоче об'єднати фанатів, щоб виступити єдиним фронтом на Чемпіонаті Європи по футболу. Не всім подобається ця ідея, проте насильство вже не зупинити."
Гаррі Олдмен, ех Гаррі Олдмен....Чудове виконання головної ролі....Чудовий актор. Фільм жосткий, наглий я б навіть сказав. Місцями взагалі важко зрозуміти, що фільм так чи інакше про футбол, а складаєтсья враження ніби просто про бандюків :))).
але загалом така нічо драма, яку повністю на собі тягне Гаррі Олдмен.
...Трейлера до нього теж немає...На ютубі є хіба шо окремі куски сцени з фільму, але сюди нічо з них вставляти не хотів.
Моя особиста оцінка: 3/5

5. Посвідчення (I.D., 1995, Німеччина, Великобританія). Клуб за який переживаєм: Шедвелл (Shadwell FC)
IMDB: 7.30

"У основі сюжету фільму лежать досить популярні (але в основному невдалі) в кінці 80-х років операції англійської поліції по спробах впровадження своїх людей в найбільші хуліганські фірми з метою збору доказів і подальших арештів найбільш активних членів.

Отже, Англія, 80ті. Розгул організованого насильства на футбольних матчах кожні вихідні. Чотирьом поліцейським доручається під прикриттям влитися в банду футбольних хуліганів клубу другого дівізону «Шедвелл» під назвою «Пси» для ідентифікації осіб ватажків і активних учасників безладів. Спочатку розслідування йде своїм ходом - відвідини домашніх матчів і поїздки на виїзні, перші бійки за клуб, знайомство з потрібними людьми, успішне впровадження в банду.

Але нове життя, з її адреналіном, відчуттям товариства, захоплює, міняє погляди поліцейських на ситуацію.Паперова робота у віділку здається неймовірно нудною, не йде ні в яке порівняння з адреналіном, що випробовується на футболі. «Підозрювані» здаються не такими вже і поганими хлопцями, на відміну від колишніх товаришів з поліції. І ось вороги клубу стають і твоїми ворогами, а честь «Псів» - над усе."
...Хороше кіно. Дійсно хороше. Гарно показана психологія маси, як вона може повпливати і кардинально змінити людей. На відміну від "Футбол фекторі", "Грін стріт хулс", в цьому фільмі немає відчуття вседозволеності, свободи чи якогось романтизму того, що відбувається на вихідних за межами стадіонів і на самих стадіонів. Цей фільм жостко все ставить на свої місця. Жодної романтики і рожевих окулярів. Не буду розказувати деталей, тут просто варто глянути. Фільм не так про футбол, як про людську драму, драму особистості і індивідуальності.
Ну і плюс хороша гра акторів.
Моя особиста оцінка: 4/5

image Click to view



6. Хулігани 2 (Green Street Hooligans 2, 2009, США). Клуб за який переживаєм: Вест Хем (West Ham United)
IMDB: 5.10
"Після фінальної бійки в першій частині фільму декілька членів Вест Хема і численні бійці Міллуола виявляються за гратами. Головні герої (Вест Хем) швидко розуміють всю жорстокість тюремного світу, постійно стикаючись там з своїми ворогами з Міллуола, яких набагато більше.

Футбол у в'язниці не менш популярний чим на волі, і перемога або поразки в матчах між собою дають переможцям такі блага як зайві відвідини душу або додатковий день для відвідин, ті, що програли ж навпаки отримують додаткові покарання. Переповнення у в'язниці приводить всіх до питання життя і смерті, і доля тепер зводить Вест Хем і Міллуол на футбольному полі. Нинішні ставки - найвищі за все їх життя, адже йдеться про життя і смерть. Гра почата."
Ну тут мало, шо можна сказати. Фільм повне гівно. Повне....Навіть не буду описувати чому. Даром витраченйи час.
Моя особиста оцінка: 1/5

image Click to view



7. Касс (Cass, 2008, Великобританія).Клуб за який переживаєм: знову і знову Вест Хем (West Ham United).
IMDB: 6.40
Опис фільму на кінопоску якись тупий, тому скажу в двох словах про сюжет: Біла жінка усиновлює маленького негра, з якого всі гонять і сміються, але він виріс великий, сильний і злий і заснував одну з самих жостких футбольних фірм в світі: Вест Хемівську Inter City Firm (I.F.C.). Його били, його різали, в нього стріляли, але він був дуже здоровим негром і виживав, а потім він зустрів ЇЇ і змінив своє життя.....
Ну короче фільм ніякий.....В нього була фішка: фільм базується на основі реальної історії, реальної людини, Касса Пеннанта, який і заснував I.C.F., тобто в них були в руках всі козирі, шоб зняти мега фільм про навколофутбол, але вийшло як завжди і знялу фігову посередність, з тупим сюжетом і поганою грою акторів.
Моя особиста оцінка: 2/5

image Click to view



От так якось вийшло. Сорі за копі-пасти описів фільмів з kinopoisk.ru, самому було писати дуже влом.

А сьогодні всі дивимось матч Греція - Україна і вболіваємо за нашу збірну!!!!!

2007, репортаж, кіношне, футбол, color, ультрас

Previous post Next post
Up