Пропаганда-1973: високий процент росіян вважає українську мову рідною. Високий - це...(lol)

Jul 21, 2021 11:36


Попалась, так би мовити, контрпропагандистська стаття  проти заяв різних українських діячів на заході щодо стану української мови в СССР. Сильно сміявся, коли прочитав наступне:

Про  авторитет  української  мови  красномовно  свідчить  і  той  факт,  що  досить  високий  процент  осіб  інших  національностей,  які  мешкають  в  УРСР,  вважає  рідною  мовою   українську,   зокрема    близько  131  тис.   росіян, більшість  поляків  (68%),  значна  частина  чехів,  словаків, молдаван, румунів та ін.

На кого це розраховано?! Беремо перепис 1970 року, бачимо, що в УРСР проживало 9 123 331 росіян, що означає, що лише 1,44% росіян володіють українською. (!) Точно, для росіян це точно високий процент. :D  Із цих цифр ми бачимо, що українізація росіянина в Україні - це унікальний випадок на грані статистичної похибки. Швидше за все ці жалюгідні проценти набрались за рахунок росіян, що вже декілька поколінь проживали на території України і в силу виключних обставин українізувалися (якщо по пам'яті, то до масового переселення росіян в Україну в радянський час, в часи РІ в Україні було десь коло 2,5 млн. росіян).



Цікаво також бачити стратегію авторки щодо уникнення розмов про русифікацію. Вона декілька раз згадує звинувачення в русифікації, але постійно ігнорує і не приводить жодних цитат «буржуазних націоналістів», хоча в інших випадках цитат немало. Ось показовий приклад, як замість того щоб процитувати звинувачення та заперечити вона просто переходить до вузькоспеціалізованої тематики щодо літери«Ґ»:

Залишмо  осторонь  явно  провокаційну  вигадку  автора  фашистської  газети  про  «русифікацію  України».  Радянські  люди  такої  «проблеми»  не  бачать,  вона  створена  тими,  хто,  продавши  рідну  землю,  погавкує  на  неї          з європейських та американських смітників... Отже,  про  літеру  Ґ.

Очевидно, що факти русифікації були настільки очевидні для радянського обивателя, що цитувати їх в описі західних опонентів не випадало. Тому від них просто відмахувались як від чогось неіснуючого і зразу ж переводили розмову на іншу тему (літеру «Ґ» чи яку книжку вони недавно видали - ніби видання цієї книжки якось спростовує тотальну русифікацію).

А  от наступне число 82% мені видалось дуже знайомим. Десь вже була брехня з такими числами:

Сумнівно,  щоб  п. Чапленко  не  знав,  що  відсоток  українських  шкіл  в  УРСР  (82%)  вищий  за  відсоток  української  людності.  Але  служба  є  служба.  Як  кажуть, «на  чиєму  возі  їдеш,  того  й  пісню  співай».  А  що  В. Чапленко їде на буржуазно‐націоналістичному возі, то  й співає за відповідну плату антирадянських пісень.

О, згадав! Таку ж брехню писали і в 1970 році, на що опонував канадський комуніст Коляска (див. [1]). Ні, число 82% реальне. Але це лише початкові класи, початкова школа де дітей готували до русифікації. В загальному (початкова школа + середня) в той період було лише десь 59% шкіл, де учні вчились українською. Статистика по русифікації шкіл: див. [2]

Джерело: М. М. Тарасюк. Проти націоналістичних фальсифікацій розвитку української мови. - Київ: Наукова думка, 1973. - 60 с

[1] Насправді і в 1967 р. в УРСР було 82% українських шкіл.

[2] Діаграма русифікації шкіл УРСР за 1951-1989 рр. Статистика за 40 років.

початкова школа, русифікація україни, пропаганда

Previous post Next post
Up