Русь - это Украина, а Московия - это Московия. Терминология козаков и насилие московитов, 1658 г.

Mar 12, 2020 11:25


Начало здесь. Продолжаем читать «Универсал Войска Запорожского к иноземным государям», 1658 г. Интересно увидеть терминологию козаков. Итак, в оригинале нет никаких русских или России, а только Московия и московиты:



Архив Юго-Западной России, издаваемый Киевскою комиссиею для разбора древних актов. - Часть третья. - Т.VI. - К., 1908. - С. 363

Але Русь (на латині Russia) в тексті згадується:


Лише Барабаш з небагатьма врятувався втечею. До загиблих у цій битві варто додати і тих, які були вбиті повсталими в Лубнах і Гадячі. Їх нараховують до п’ятдесяти тисяч чоловік, і це є плід злодіянь московитів.

Коли ж це так відбулося і можна було тепер сподіватися на мир у нашій Русії, раптом через три тижні щезлий Григорій Ромодановський разом із військом великого князя вступає в наші володіння.

Вот эта часть в оригинале:



Архив Юго-Западной России, издаваемый Киевскою комиссиею для разбора древних актов. - Часть третья. - Т.VI. - К., 1908. - С. 368

Или здесь:



Архив Юго-Западной России, издаваемый Киевскою комиссиею для разбора древних актов. - Часть третья. - Т.VI. - К., 1908. - С. 368

Украинский перевод:

Після смерті вічної пам’яті Богдана Хмельницького, гетьмана військ Запорозьких, вони думали, що наша Мала і Біла Русь разом із військом Запорозьким швидко загинуть. Тому й послів наших в Москві затримували довго і з ними поводилися гордовито, і на наші прохання ми отримували холодні відповіді. Незабаром й московське військо на чолі з князем Григорієм Ромодановським, послане на виручку під виглядом допомоги, просунулось аж до Переяслава і не побажало підкоритись гетьману.

Или здесь, когда описывают злодеяние московитов, которые силой вывезли 200 семейств из Белой Руси в Московию:

Достовірні свідчення та явні приклади цього ми мали й у Білій Русі, коли людей шляхетного походження, які за своєю волею відійшли до прикордонних місцевостей Московії, майже двісті родин, силою і підступами перевезли до Московії. В той час, коли міщани Могилева та корінні мешканці інших міст Білої Русі, люди з різних міст і сіл, даремно добивались милосердя великого князя, їх числом понад двадцять тисяч чоловік депортували і переселили в місця московських колоній. Не кажучи вже про захоплених в Старому Бихові, що був переданий в їхні руки, та в інших містах поблизу Дніпра, бо весь Дніпро оточений залогами [московитів]. Де це не вдається, вони чинять свої підступи в інший спосіб.

Итак, гетман и козаки Русью/Россией (Russia) называют свою страну, а Московию - как и полагается, Московией.

________________________________________
Прочитати дану статтю українською можна тут (FB)
________________________________________

В тему: Как Московское государство переименовали в Россию, 1666 г.

Тайно разузнайте собирают ли налоги в Украине и на кого - будни "объединения с Россией", 1658 г.

Российский историк Н. Костомаров: Московия похищает себе название у украинского народа, 1861 г.

Універсал опублікований латинською мовою у книзі: Архив Юго-Западной России, издаваемый Киевскою комиссиею для разбора древних актов. - Часть третья. - Т.VI. - К., 1908. - С. 362 - 369.

Ось посилання на український переклад.

виговський, украина в документах, гетьманщина, выговский

Previous post Next post
Up