Шок. Статистика русификации Украины и Белоруси за 18 лет, 1988 г.

Jun 21, 2019 20:00


Не зря Госкомпрессы считали, что в СССР будет использоваться только русский язык. Статистика за 1988 год это прекрасно иллюстрирует. Особый интерес этой таблицы, что там статистика за 18 лет. Итак, смотрим на бодрый процесс русификации Украины:


Read more... )

беларусь, русификация украины, книги, статистика

Leave a comment

tipa_bandera June 22 2019, 04:57:02 UTC
По 1970 році все одно дивно виглядає. Якщо я візьму кількість найменувань і розділю на тираж, то вийде така ситуація:


Не вірю, що російські книги/брошури виходили такими низькими тиражами. Швидше можливий варіант, що там були якісь брошюри, що випускались малими тиражами, типу методичок.
На 1988 рік це виглядає так:


Гляну статистику, там здається було по видах літератури сортування, може щось проясниться

Reply

ukurainajin June 22 2019, 09:20:22 UTC
Це у мене той випадок, коли особисті враження здаються правдоподібнішими за статистику :) Пояснюю ситуацію станом на 80-і з їхнім дефіцитом. Батьки мої любили книжки. Читали, звісно, щось цікаве, а не будь-що. Водночас були невибагливими до мови: якщо цього неможливо купити російською, а українською є, то його б неодмінно купили. Так от, у нас вдома немає жодної дорослої української книги, крім оцієї, що на малюнку, і «Таємничого острова» Жуля Верна, якщо їх можна вважати дорослими. Ані технічної, ані науково-пізнавальної, ані гостросюжетної, ані світової класики. Батько навіть скуповував по букіністичних крамницях примірники популярної літератури іноземними мовами. Наприклад, «Naszyjnik królowej» Дюма я дотепер бачив і читав лише польською. Водночас російськомовні хіти «діставали», позаяк у вільному продажу їх не було. Отже не можна стверджувати, що їм надавали перевагу - певно, українських перекладів у крамницях теж було не густо. Начебто, подеколи приятелі позичали щось почитати з власного.
Усі українські книжки в нас - дитячі, та й тих небагато. Перше з дорослого, що з'явилося вдома - «Історія України-Русі» Миколи Аркаса (1990).


Reply

tipa_bandera June 22 2019, 12:06:28 UTC
Була і в нас книга Таємничий Острів українською. Навіть не знаю якого року випуску, по на середину 80-х вже була затерта до дір, зачитана.

Reply


Leave a comment

Up