Фізики зафіксували перевищення швидкості світла

Sep 26, 2011 03:01

До неймовірних результатів привели експерименти, проведені в CERN (Європейському центрі ядерних досліджень).

Вся сучасна фізика затріщала по швах. Разом з теорією відносності Ейнштейна. Під загрозою головне фізична табу - швидкість світла.Адже, як вважається, жодне матеріальне тіло не може її перевищити. А дослідники, що працюють в лабораторії CERN (Європейський центр ядерних досліджень в Женеві, Швейцарія), запевняють, що зафіксували перевищення. І не один раз.

Швидше світла рухалися нейтрино, випущені з лабораторії в Швейцарії і спіймані в Італії - в кількох сотнях кілометрів - датчиками детектора OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus). Його устаткування вагою 1300 тонн розташоване на глибині майже півтора кілометра.

Як розповів Антоніо Ерідітато з Університету Берна - спікер, який представляє колектив детектора, нараховує 160 вчених, аномалії тривають ось уже три роки. І не можуть бути випадковістю. Швидше світла пролетіли приблизно 16 тисяч нейтрино.

Якби частки рухалися зі швидкістю світла, то вони подолали б відстань в

732 кілометри від CERN до OPERA за 2,43 мілісекунди. А частки прибувають на детектор на 60 наносекунд швидше.

- Ми багато разів перевіряли дані, - говорить учений, - але не знайшли нічого такого, що могло б спотворити вимірювання.

60 наносекунд - це, звичайно, дрібниця. Як і самі нейтрино. Але й такої різниці бути не повинно, якщо мова йде про частки, що володіють масою.Автори експериментів поки не готові танцювати на залишках фізики. Закликають світове наукове співтовариство перевірити отримані результати. Чекають, щоб їх хтось повторив. Обладнання для подібних експериментів є в США, Японії та Китаї.

КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ

Професор фізичного факультету МДУ Олександр Студенікін: "Можуть стати реальністю телепортація і ясновидіння"

- День 23 вересня пре-тенденцій на те, щоб стати епохальним, - каже Олександр Іванович.- Враховуючи, що люди, які проводять цей експеримент, є найвищого класу експертами в своїй області, то результат виглядає досить достовірним і сенсаційним.На детекторі OPERA сталося неможливе: нейтрино поширився зі швидкістю, яка перевищує швидкість світла у вакуумі на 10 в -5 одиниці.

- Це багато?

- Це дуже суттєва відмінність від швидкості світла.

- Наші уявлення про світ тепер зміняться?

- Виникає значна кількість нових можливостей, які призведуть до того, що багато вже, здавалося б, добре зрозумілі і пояснені ефекти будуть переосмислені.

- Ейнштейн міг припускати, що в майбутньому його теорія виявиться невірною?

- Це не передбачалося.У самій теорії відносності постулюється, що швидкість світла є гранична швидкість. І вся наша фізика, все наше уявлення про те, як влаштований світ, як працюють закони фізики, вони все засновані на цьому постулаті. А зараз він ставиться під сумнів.Нинішнє відкриття можна порівняти з прогнозами Галілея про те, як влаштовано простір і час.

- Що з'явиться нового, що раніше вважалося неможливим?

- Ставиться під питання принцип причинності, як ми його розуміємо зараз, - що подія подальше не може впливати на попереднє.Це матиме революційні наслідки для можливості телепортації. І навіть з'явиться можливість передбачати і передбачати майбутнє, аналізувати його фізичними методами. Стає реальним питання про те, щоб науковим чином дослідити події, які ще не відбулися.

Академік Російської академії наук Валерій рубака, один з провідних світових фахівців у галузі квантової теорії поля, фізики елементарних частинок і космології: "У фізиці буде революція!"

- Якщо цей експериментальний результат підтвердиться, то буде революція!Доведеться міняти спеціальну і загальну теорію відносності. Переписувати підручники.

Адже рух швидше за швидкість світла змусить переглянути безліч звичних речей. Наприклад, причинно-наслідкові зв'язки. Про них треба думати якось по-іншому.Миттєва пересилання сигналів, передача інформації, польоти до далеких зірок - все це може стати реальністю. У фізичній картині світу багато що зміниться. А що - навіть уявити не можу.

Потім потрібно замість теорії Ейнштейна побудувати нову теорію, в якій новому явищу знайшлося б місце.Нова теорія повинна узагальнювати і розширювати те, що ми зараз маємо.

Але потрібна повторна перевірка даних, вона займе близько п'яти років. У такому скрутному експерименті є безліч підводних каменів.

Схема проведення експерименту



Наука и технологии, Интересные статьи

Previous post Next post
Up