Учені: Земля може зіткнутися з кометою

Aug 13, 2011 01:15



Астроном Пітер Дженіскенс виявив комету, яка може зіткнутися з Землею в 2016 році

Історія цього відкриття почалася 4 лютого, під час спостереження метеоритного потоку низькорівневої телекамерою станції CAMS в Каліфорнії.

В даний час Міжнародний астрономічний союз зареєстровано 64 метеоритних потоку, ще більше 300 потребують підтвердження. Потоки пилу переміщуються по Сонячній системі постійно, але за межами орбіти Землі вони залишаються невидимими.Тільки коли наша планета стикається з таким потоком, ми виявляємо його.

Станція CAMS призначена для пошуку метеоритних потоків, і першим її відкриттям став потік у напрямку з зірки Ця Дракона.Метеорити цього потоку рухаються по дуже витягнутій орбіті і їх траєкторія типова для довгоперіодичних комет, таких як комета Хейла-Боппа. Але на відміну від безлічі інших комет, траєкторія пилового шлейфу вказує, що поки невідоме нам кометної тіло проходить поблизу орбіти Землі.

Оскільки про параметри орбіти потенційно небезпечної комети доводиться судити лише по її пиловим слідом, дуже складно визначити, коли саме вона востаннє проходила в безпосередній близькості від орбіти Землі - кілька сотень років тому або багато тисяч.Справа в тому, що під час зближення з планетою комета випустила хмара пилу, яка сильно розтягнулася в просторі, перетворившись на довгий потік. Саме ця «річка» пилу і каменів і викликала 2-годинний метеоритний дощ, виявлений астрономами.

Пітер Дженіскенс впевнений, що йому вдасться точно розрахувати час наступного зближення комети з Землею, можливо це станеться в 2016 або 2023 році, після чого комета не наблизиться до Землі до 2076 року.Але поки астрономи не можуть точно сказати: в даний момент видаляється комета він нашої планети або навпаки зближується з нею. Для відповіді на це питання потрібні додаткові спостереження, на щастя час на це є: вчені заспокоюють, вважаючи ризик зіткнення комети з Землею незначним.

Космос

Previous post Next post
Up