Літо в кадрі

Jul 22, 2011 20:09



Майже всі мобільні телефони забезпечені камерою, проте фотографічні якості більшості з них не йдуть ні в яке порівняння навіть із звичайними «мильницями»

Найвідоміша пересічному фотографу-непрофесіоналові характеристика камери - кількість мегапікселів.Чим їх більше, тим чіткіше знімок і крупніше можна його роздрукувати. Для фото 10х15 см з лишком вистачає 6 Мп, а кадри з великим дозволом вже можна використовувати в професійних цілях - для великих портретів та плакатів.

Багато звертають увагу і на кратність об'єктиву - оптичний зум.Чим вище кратність, тим ближче стає віддалений об'єкт зйомки. Але оскільки сила зума залежить від оптики камери, то чим вона більша - тим важче і дорожче в підсумку виходить фотоапарат.У «мильниці» кратність коливається від 3X до 5X, у камер класом вище доходить до 10X, 15X, а у довгофокусних камер - до 35-кратного, тобто більше, ніж у найсильніших морських біноклів. Будь-хто, хто дивився в потужний бінокль, знає, що обов'язково потрібно на щось опертися.Якщо дивитися з рук, картинка в окулярах сильно тремтить. Тому якщо ви збираєтеся використовувати сильний зум на всю котушку, знімати доведеться зі штатива, інакше кадр буде змазаним.

Розмір матриці фотоапарата непрофесіоналів зазвичай не цікавить.Між тим це один з ключових параметрів. Чим матриця крупніше, тим менше на кадрі цифрових шумів, які так люблять виявлятися при слабкій освітленості, коли з різних причин скористатися спалахом не можна.У звичайних «мильниці» розмір матриці вказується в дробах, де в знаменнику стоїть її діагональ в дюймах. Відповідно в фотоапараті з маркуванням 1 / 1, 6''розмір матриці (а значить, і світлочутливість камери) більше, ніж при 1 / 2, 3''.У дзеркальних цифрових фотоапаратах прийнято вказувати розміри матриці в міліметрах, маркування стартує з 23,4 x 15,6 мм в «дзеркалках» початкового рівня і доходить до повнокадрових розміром 36 x 24 мм в професійних камерах.

Не менш важливий фактор - так звана ширина кута об'єктива.Ширококутні об'єктиви більше захоплюють у кадр, що дуже корисно при фотографуванні пейзажів. А ось люди або предмети на передньому плані виходять маленькими.Хоча мова йде про вугілля, ця характеристика об'єктива традиційно вимірюється в міліметрах фокусної відстані об'єктива (а не в градусах).Якщо у камери один об'єктив (а не змінні), оптимальним вибором ширококутного фотоапарата буде камера з фокусною відстанню від 28 до 35 мм, нею можна робити і портретні знімки, і пейзажні.

Не забудьте про харчування камери.Якщо в ній використовуються звичайні батарейки типу АА, краще придбати комплект акумуляторів з зарядний пристрій, щоб кожного разу не купувати батарейки.

Незамилений кадр

500-700 грн.

За ці гроші можна придбати непоганий фотоапарат з матрицею від 10 Мп і трьох-або п'ятикратним оптичним зумом.Маючи його, не треба думати про такі речі, як композиція кадру, діафрагма та інших складнощах, якими стурбовані фотопрофессіонали, можна просто запам'ятати миті і демонструвати їх своїм близьким.За технічними характеристиками і можливостям всі пристрої даного класу практично однакові, і вибирати доведеться виходячи з особистих уподобань, переваги марки, сезонних акцій і кольори корпусу.

Рекомендовані моделі

Olympus T-10 - від 500 грн.

Nikon CoolPix L21 - від 600 грн.

Samsung ES30 - від 700 грн.

Широкий кут

700-1700 грн.

З камер з більш широким поглядом на життя найдоступніша - Nikon Coolpix L23 з п'ятикратним оптичним зумом, 10-мегапіксельною камерою і 2,7-дюймовим дисплеєм.Легка і компактна Sony DSC-W530 дорожче і завдяки соковитих квітів корпусу красивіше, але по суті те ж саме.А якщо хочеться мати камеру, що поєднує в собі компактність, ширококутний об'єктив, та ще й здатність наблизити досить далекі об'єкти зйомки, оптимальним варіантом може стати Samsung WB600 з 15-кратним зумом і можливістю зйомки HD-відео.

Рекомендовані моделі

Nikon Coolpix L23 - 700 грн.

Sony DSC-W530 - 1200 грн.

Samsung WB600 - 1700 грн.

На суші і в морі

1900-2900 грн.

Якщо крім звичайної зйомки хочеться закарбувати красу підводного світу, варто придивитися до «захищеною» камерам, які витримують занурення на глибину до 10 метрів.Типові моделі камер такого класу - Olympus TG-310, Pentax Optio WG-1 і Canon PowerShot D10 - відрізняються від звичайних «мильниць» оригінальним дизайном, корпусом, захищеним від ударів, і можливістю зйомки в екстремальних умовах - не тільки під водою, а й в сильний мороз,коли інші камери починають гальмувати і відключатися.

Рекомендовані моделі

Olympus TG-310 - від 1900 грн.

Canon PowerShot D10 - від 2400 грн.

Pentax Optio WG-1 - 2900 грн.

Суперзум

2500-4500 грн.

Відразу попередимо, що камери з кратністю об'єктиву від 15Х і вище не відрізняються компактністю.Olympus SP-800UZ з ширококутним суперзум-об'єктивом 30Х може похвалитися вбудованою пам'яттю об'ємом 1,8 ГБ, а також підтримує популярний формат карт пам'яті SD / SDHC.

Canon PowerShot SX30 IS при своїх щодо компактних габаритах оснащена фантастичним 35-кратним збільшенням, майже як у телескопа. Поворотний 2,7-дюймовий ЖК-екран буде незамінний при зйомці під найскладнішими кутами - на концерті з витягнутою вгору рукою або для шпигунського фото з-за рогу.

Fujifilm FinePix HS20EXR зовні має схожість з дзеркальними фотоапаратами і підходить тим, хто вже не вважає себе аматором у фотосправі, а претендує на професіоналізм.Управління фокусною відстанню 30-кратного об'єктиву відбувається тут не за допомогою мотора і клавіш, як у звичайних цифрових фотоапаратів, а вручну, що в умілих руках дійсно може зробити спійманий кадр твором мистецтва, гідним виставки.

Рекомендовані моделі

Olympus SP-800UZ - від 2400 грн.

Canon PowerShot SX30 IS - від 3800 грн.

Fujifilm FinePix HS20EXR - 4500 грн.

Незвичайні «мильниці»

1600-3800 грн.

Модний формат 3D кіно і телевізорів не обійшов стороною і фотоапарати.Fujifilm FinePix Real 3D W3 крім звичайних фото знімає і сьогодення 3D фото і відео, які можна подивитися на 3,5''3D-екрані камери.

Nikon CoolPix S1100pj можна по-справжньому здивувати друзів на вечірці, знявши їх і тут же продемонструвавши фото на стіні кімнати.Звичайна мильниця при натисканні на кнопку перетворюється на проектор з яскравістю 14 люменів (цього досить для перегляду знімків і відео в напівтемряві).Та й сама камера досить непогана для любительських зйомок: 14 Мп, 5-кратний зум, підтримка Full HD відео, сенсорний дисплей, а також окремий пульт дистанційного управління, який стане в нагоді для управління прокруткою фотографій на стіні на вечірці або на екрані на серйозній презентації.

Рекомендовані моделі

Fujifilm FinePix Real 3D W3 - від 3800 грн.

Nikon CoolPix S1100pj - від 1600 грн.

Фото и видео

Previous post Next post
Up