Кримське питання

Sep 23, 2009 15:16

koreffan виклав у своєму ЖЖ статтю про кримських ісламістів. Якщо кому цікаво - ласкаво прошу.
Я своє ставлення до цього матеріалу не коментуватиму, оскільки сама ще не визначилася з ним (ставленням). Мене цікавить інше. А саме - культура в культурі.

Тобто. Наша Конституція гарантує громадянам права та свободи, які включають і свободу віросповідання. З одного боку, все ніби гуд. З іншого - релігія суттєво впливає на світогляд людини, а також формує її соціальну поведінку. Тому завжди є варіант, що в якійсь певній релігійній спільноті визріють сепаратистські (або якісь екстримістські) настрої. Наприклад, це причина, з якої мусульманські спільноти сприймаються багатьма як потенційно небезпечні, з огляду на статистику.

А тепер, власне, історія. Зараз серед кримських татар спостерігаються тенденції повернення до традицій - релігійних у першу чергу. При чому, саме серед молоді. Це інформація з перших рук, яка не потребує підтвердження. Між тим, ні про які сутички (окрім тієї, яку описано в вищенаведеній статті, та й та суто внутрішня) чутно не було. Кримські татари продовжують собі своє мирне співіснування з кримчанами (питання захоплення земель не чіпаємо, воно з іншої площини).

Але все одно останнім часом починають поширюватись чутки про виникнення саме екстримістських настроїв серед кримських татар. Можливо, це російська пропаганда в дії. А можливо, не зовсім. Тож, що ви знаєте з цього приводу? Які в вас взагалі думки?

островопросие

Previous post Next post
Up