Here

Dec 29, 2008 13:06

Dette er mitt 2008, fortell meg ditt!

Januar
Det er morgen i Texas. Og kveld i Norge. Slik begynner dagboken for 2008, og slik begynner året, litt i en egen tidsregning, i et idyllisk trehus i Bud sammen med Mette. Senere kommer hverdagen, og jeg sitter på toget og vurderer hvorvidt om jeg skal selge bokmålssjela mi for å få delta på manusseminaret til Samlaget. I Oslo melder jeg meg opp i et enkeltemne i nordisk og gjør comeback som student. Et av høydepunktene blir den ettermiddagen på Blindern da jeg leser tvers gjennom Pan mens det regner på taket. Drar til Bergen for å se Kent i Grieghallen, gå på afterparty, men selvfølgelig mest for å henge med Mette og være in løv.

Februar
Jobbintervju hos Nasjonalbiblioteket, men ingen jobb. Går på Bylarm og blir glad i Lukestar og 22. Så kommer The Cure til Spektrum og spiller i over tre timer! Jeg deltar på manusseminaret til Samlaget (fordi bokmålssjela mi, tenkte jeg, hvis noen er interessert - vær så god) og etterpå ringer David og vil skrive kontrakt. Mette leser på Borealis, senere drar vi på konsert med Smashing Pumpkins i Spektrum. Naja Marie Aidt får Nordisk Råds litteraturpris. Ja, og Peder og jeg har skrivekunstfest hjemme hos oss, men den er det visst ikke så mange som husker noe av.

Mars
Mette kommer til Oslo, og vi ser Buck 65 på Blå - en konsert som får en litt rar slutt da hovedpersonen plutselig blir veldig fornærma. I påska fyller pappa 60 år, og inviterer med familien til Praha. Jeg får mine øyeblikk av nærkontakt med Kafka og kjøper The Complete Short Stories. Tilbake i Oslo begynner jeg å jobbe hos Gyldendal Rettsdata. Jeg innser at det ikke er noen vits i å prøve å kombinere dette med Blindern og trekker meg fra eksamen i NOR1300 med et ikke-alt-for-tungt hjerte. Jeg beholder uansett et tonn med spennende pensum som suvernir.

April
Flamme Forlag starter (hurra!), Joseph Fritzl kommer som en bombe inn i livene våre og etterpå skal ingenting bli det samme. Vi spør: Hva snakket vi egentlig om før i tiden, før Fritzl? Jeg er i Bergen når Operaen åpner (men ser det på tv hos Mette), og rekker akkurat konserten til Pedro på lille Escalon før jeg drar tilbake. Jeg får utkast til bokomslag og jobber på spreng for å få tekstene ferdige i tide til bokhøsten. I slutten av april er det sommer. Mette er i Oslo, og vi får med oss Linda og Stina på Håkan Hellström-konsert (og plutselig er det som om vi lever midt inni et dikt av Nils-Øivind Haagensen). Grilling og boccia i Torshovparken. Tomas Espedal på Blå. Han snakker om det fine ved å være ukjent og lite lest. Den 27. slipper jeg nyheten om at jeg skal gi ut bok, via en post på LJ. Og, som Benedicte sa: Å, du store, det var gode nyheter!

Mai
Det begynner å regne. Lansering av Ikke til hjemlån hos Ragnfrid og Martin. Sverre Tusvik kaller meg heroisk som er trønder og skriver på nynorsk. Vel. Jeg leser på slippfesten til Brynjulf. Sitter hjemme på 17. mai, men den 20. er jeg på sommerfest på Blå der jeg snakker overlegent til Trude Marstein fordi jeg ikke vet at det er henne. Ragnar gir meg Sjølvmord i skilpaddekafeen - signert. Dag Solstad lager baluba på Litteraturhuset. Jeg får låne kopimaskina til Flamme og lager ti fanziner som gis bort til LJ-venner etter først-til-mølla-prinsippet. Drar til Bergen og pakker flyttebil, og tar med Mette tilbake til Oslo - på permanent basis.

Juni
Brit Bildøen leser manus og svarer med én eneste kommentar: "Velkomponert, sit som eit skot". Vi sender til språkvask. Storåsfestivalen kommer til Blå for å promotere seg selv med 22 og elgburger. Dagene tilbringes ellers i Gyldendalhuset foran en dataskjerm. Og når jeg kommer hjem, havner jeg alt for ofte foran en dataskjerm da også. Men mot slutten av måneden drar jeg til Paris sammen med Mette, og vi har noen fine dager i leiligheten til Julie. Vi drikker champagne til frokost. Og Eiffeltårnet glitrer i bakgrunnen når vi pusser tenner. Spania vinner EM i fotball. Gjør de ikke?

Juli
Rock Werchter for fjerde gang sammen med Marte. Stine rekrutterer flest nye medlemmer til campen, men jeg rekrutterer den beste! Vi ser: R.E.M., Neil Young, The Verve, Ben Folds, Radiohead, Sigur Rós, Kings of Leon, Band of Horses, MGMT, Beck, The Raconteurs, Hercules And Love Affair og Grinderman. Og det var bare høydepunktene. Sommeren når sitt varmeste når vi kommer hjem, vi drar til Gressholmen, og bakgården på Torshov brukes hyppig til grill & tonic (pling!). Radovan Karadzic pågripes, men det er den utrolige forkledningen som new age-nisse som gjør mest inntrykk. Jeg opplever det absurde å skulle dra på badeferie til Trondheim i forbindelse med en sak Mette skriver for D2. Vi lager sjøstjerne i Trondheimsfjorden og besøker Arild Vange i Adrianstua og tørker i sola og bader igjen.

August
Total solformørkelse får en del oppmerksomhet i agurktiden, jeg overværer den fra takterrassen til Gyldendal der man har det moro med å projisere formørkelsen over på veggen til Aschehoug. Det er Øyafestival med My Bloody Valentine og Sonic Youth og stjerner i trærne. Og 14. august er dagen for Samlagets haustslepp på DNT. Det nærmer seg, det nærmer seg. Jeg bruker en del energi på å være sur for at jeg ikke får lese på pressekonferansen, men når det bærer på fest går det raskt over, særlig når Ragnar setter seg ved orgelet. Snev av høst begynner å dukke opp og tas litt alvorligere enn det meteorologisk sett er grunnlag for, men det er som jeg skriver et sted: Høsten raderer ut alt som ikke er høst. Mette portrettintervjues i Kamille og sier bl.a. "For første gang på flere år tør jeg å stole nok på en person til å innlede et forhold" - så nå har jeg det ikke bare svart på hvitt, jeg har det dessuten på glossy papir! OL i Beijing, og måneden avsluttes med Bjørnsonfestival og hagefest i Adrianstua, nei, den avsluttes ikke, den bare ebber over i noe annet, nesten umerkelig.

September
Å, finanskrisa! Bakgårdssalgene begynner. 22 kommer til Johndee og Andy Warhol til Astrup Fearnley. Jeg er gjest og DJ i "Skumma kultur" på RadioNova. Janne Marie lanserer sin (fine) diktsamling på Mir og byr på hjemmebakt blåbærpai. Så, den 11. september får jeg endelig boka mi fra trykkeriet, og den er perfekt på alle måter. Dette, tenker jeg, er akkurat den boka jeg vil debutere med. Så går jeg på Rimi og kjøper cola og en stor pose smågodt for å feire. Mette leser på Mono, og Hanif Kureishi leser på Litteraturhuset. Jeg drikker kakao med Frøydis på Kafé Caffé, og det er ikke lenger noen vei tilbake for høsten.

Oktober
Olav H. Hauge feires ved at dagbøkene hans leses/danses (!!) på Litteraturhuset. Jeg leser på debutantkveld på Mono etter å ha drømt om det i flere år. Dagen etter får Anne meg til å stille som statist i en film, men senere klipper hun meg bort. Så mye for den karrieren. Jeg leser under Forfattersleppet i Bergen (nok en gammel drøm oppfylt) og blir intervjuet av Studvest sammen med Erlend Nødtvedt og Jan Roar Leikvoll. Vi prøver å drepe noen skriveskoleklisjeer. Ny plate fra Shaun - og fancy slippekonsert på Gimle kino (der Ane Dahl Torp nesten ramler over meg). Tur til Stockholm med Mette der vi ser (og intervjuer) Of Montreal på Debaser, vandrer opp og ned Götgatan, og spiser sushi på toget hjem. Bok i Byen i et stort, ekkelt telt i Spikersuppa. Men når The Dø spiller på Blå, er det en av årets beste konserter. The Cure kommer endelig med ny plate og Jean-Marie Gustave Le Clézio får Nobels litteraturpris. Linda leser på Tanum, akkompagnert av Van Morrison, og gir oss tårer i øynene. Senere er det vinterfest hos Flamme der Paal Bjelke Andersen aldri ser ut til å ville slutte å lese.

November
Kent slipper samleboks. Shaun spiller på Johndee. Pol kommer fra trykkeriet og det er nesten enda mer spennende enn da min bok kom. Jeg og Mette får låne Samlagets leilighet i Roma og har noen fantastiske dager der før vi tar toget nordover og besøker Anne og Jean-Paul i den lille byen Duino. Dagstur til Venezia. Rødvin og pizza hver dag. Når vi kommer hjem, har Ringen kino åpnet i nabohuset og vinteren flyttet inn i alle parker og bakgårder. Johan snakker om å være et skrivende menneske på Blå, og jeg ser filmen om Hunter S. Thompson på Oslo Filmfestival. Ja, og Barack Obama vinner valget i USA (hurra!) mens vi lærer oss at det heter Mumbay, ikke Bombay, på en tragisk måte. Jeg leser på Bokmessa på Lillestrøm. Det føles som å stå helt alene og lese i verdensrommet.

Desember
Blir med til Tingvoll der Mette tilegnes en hel kveld på biblioteket. Noen dager senere er det min tur: De store debutantdagene holdes over to dager på Litteraturhuset, jeg presenteres av Erlend Loe, og det er et stort øyeblikk når han leser en av tekstene mine fra scenen. I midten av måneden gjør vi et aldri så lite teaterskippertak og får i rask rekkefølge sett En lykkens mann, Slottet og Krasnoyarsk. I mens brenner det stygge branner i Oslo. En sildemiddag i Asker viser seg å bli et lite vintereventyr, med aking, snømenn og akevitt. Samlaget holder gangfest, og jeg tar toget til Trondheim akkurat i tide til å rekke førjulskonserten til Motorpsykkel og alt det som kommer etterpå.
Previous post Next post
Up