Бучацька ратуша

Dec 19, 2011 14:53



Бучацьку ратушу цілком справедливо можна вважати, якщо не найкрасивішою ратушею в Україні, то принаймі однією з найгарніших. Недарма будівля належить до найдосконаліших зразків барокової архітектури. Але хіба могло бути по іншому, зважаючи на те, що її спорудженням займались такі неперевершені майстри як Бернард Меретин та Іоан Георгій Пінзель?



Фундатором будівництва ратуші був Микола Потоцький, який на той час володів Бучачем, і на кошти якого було зведено будівлю у 1751 році.



Ратуша розташовується на невеликій площі в центральній частині міста, і являє собою двоповерхову квадратну в плані будівлю, над якою височіє 35-метрова двоярусна годинникова вежа. До пожежі 1865 року будівля була ще вищою, і сягала 53 метрів за рахунок 18-метрового шпилю, який після пожежі так і не був відновлений.



Будівля ратуші була пишно прикрашена скульптурами. Проте після тієї ж пожежі у 1865 році більшість з них було пошкоджено і до наших днів не збереглись. За різними даними кількість скульптур сягала від чотирнадцяти до двадцяти. Більшість з них було створено на основі міфологічних сюжетів, серед яких були: "Самсон роздирає пащу левові", "Давид вбиває Голіафа", "Геракл перемагає гідру", "Нептун заспокоює море". Фасад будівлі прикрашали скульптури "Феміда" та "Козак".



На жаль, до наших днів дійшла лише невелика кількість скульптур, які на даний момент зберігаються в музеї у Львові. Першою до знищення скульптурних груп долучилася пожежа у 1865 році, потім російські вояки під час Першої світової війни безпричинно стріляли по них, а на завершення у 1950-х роках приклались п"яні енкаведисти, які задля розваги стріляли по скульптурах з вогнепальної зброї.



На даний момент виготовляються копії скульптур, які з часом мають зайняти місця оригіналів на ратуші.



У XIX столітті в ратуші розміщались органи місцевого самоврядування: повітові староство і рада. У 1920 році будівлю було віддано під житло і торгові точки. У 1982-1992 роках в ратуші діяли краєзнавчий музей і художня школа.



У 1985 році було проведено реставрацію будівлі, проте виконаних робіт на довго не вистачило. На сьогоднішній день ратуша знову перебуває під реставрацією, процес якої відбувається дуже повільно. Вже кілька років будівля стоїть в риштуваннях, а кінця робіт все ще не видно. Попри обіцяне завершення реставрації до святкування 750-річчя міста, яке було у 2010 році, роботи так і не було закінчено.



ратуші, Бучацький р-н, Бучач

Previous post Next post
Up