Чернівецькі вітражі

Dec 09, 2008 23:21



Це читальна зала Державного архіву Чернівецької області, що міститься в колишньому неоготичному костелі Серця Ісуса ордену єзуїтів. Зведено його 1894 року, спотворено після 1945. Тоді комуністи поділили храм на декілька поверхів. Власне, ця зала є під склепінням колишнього вівтаря. Тут збережено монограму єзуїтів IHS - Iesus Hominum Salvator - Ісус - Спаситель Людства.
Вже, нібито, прийнято рішення про передачу костела релігійній громаді, але через брак відповідного приміщення для архіву справа з місця не зрушила.







Цей вітраж в сусідньому приміщенні. Фіранки дуже пасують...



Апостоли Петро і Павло на вітражі у однойменному вірменському костелі, побудованому Йозефом Главкою (автором чернівецької Резиденції Буковинських Митрополитів) в 1875 році.



На відміну від середньовічної катедри у Львові, храм не григоріан, а вірменів-католиків. Частина цього народу, як і українці, але дещо пізніше - на початку XVII століття, прийняли унію з Римом. Тобто весь ритуал Служби Божої включно з мовою залишився незмінним, лише верховним ієрархом церкви визнано Папу Римського. Тобто все, як в наших греко-католицьких храмах.



До речі, у вірменському костелі відновлено Службу Божу, яка проходить по великих релігійних святах і в ті дні, коли тут не проходять концерти органної музики, або таїнства вінчання православних, що стало дуже модним останніми роками.





На хорах.



Наостанок вітраж нерелігійний. Знаходиться в будівлі колишнього "Банку щадничого", Місткому партії, а нині Художнього музею. Будинок зведено в 1901 році в стилі сецесії. Тож і вітраж - сецесійний. Ось тільки не можу розібрати, що там зображено зверху... Здається, щось подібне до герба Молдови і Буковини - голови бика.

Фотоз(с)віт

Previous post Next post
Up