(no subject)

Jun 15, 2011 08:32



Хосе Луїс Санчес дель Ріо (28.III.1913 - 10.II.1928), блаженний (20.XI.2005)

У час тривалої багатоетапної революції початку ХХ століття в Мексиці зростала напруга між численними тодішніми урядами та християнами. Оскільки переважну більшість християн, особливо на той час, становили католики, то де-факто це означало конфлікт між державою та католицькою церквою. Кульмінації цей конфлікт сягнув у роки 1926-1929, коли чимала частина країни палала антиурядовою війною так званих «крістерос» - людей, що повстали «на захист права релігійного сповідування», як це формулювалося, тобто знову ж де-факто це означало право католиків жити тим самим чином, яким вони жили й до новітніх урядових ініціатив. За період 1926-1929 з обох боків загинуло 350000 чоловік. З 1929 року уряд збагнув безперспективність військового конфлікту і ситуація «заморозилася»: тобто цивільно-конституційні вимоги не касувалися, але на їх порушення влада стала дивитися здебільшого крізь пальці. Так тривало аж до 1992 року, коли були сформульовані нові принципи відносин церкви і держави.

Хосе Луїсові Санчесу спершу було відмовлено у вступі до військового формування через надто молодий вік. Зокрема відмовляв і генерал Пруденсіо Мендоса. Але хлопець наполягав - і зрештою всі погодилися - і старші брати, які були у війську, і мати, і сам Мендоса, і це невдовзі врятувало генералові життя. Під час бою було вбито генералового коня, і Хосе Луїс наполіг віддати свого - мотивуючи це тим, що командирове життя важливіше. «Крістерос» відступили, а Хосе Луїс залишився відстрілюватися, встигнувши вбити ще одного ворога перш ніж його взяли в полон. Це було 6 лютого 1928. 10 лютого о 8 ранку його тітка Магдалена принесла йому ув'язненому причастя, заховане всередину шматка хліба. О 10 ранку його вивели на вулицю, обрізали йому шкіру на ступнях ніг і погнали на цвинтар. Дорогою періодично вимагали, щоб він прокляв Христа. Хлопець волав на всю вулицю від болю, але на кожну наступну вимогу голосно кричав: «Живий Цар Христос». На цвинтарі йому показали його могилу і накинули на шию зашморг. Їхній головний запитав, що передати батькам. Хосе Луїс відповів, щоб сказали: «Живий Цар Христос і на небі зустрінемося». Розлючений кат вистрілив у нього. Було 11.30 ранку.

Свідками всього були двоє хлопчиків - 7 і 9 років. Обоє згодом стали священиками.

Докладніше про все іспанською або англійською мовою можна прочитати в інтернеті на запит Beato José Luís Sanchez del Río або Blessed Jose Luis Sanchez del Rio.
Previous post Next post
Up