Чудесний Лурд (Lourdes)

Dec 08, 2021 18:33



Сьогодні (08.12.2021р.), у День Непорочного Зачаття Діви Марії за римо-католицьким календарем, хочу поділитися своїми роздумами про Лурд (або Люрд) - одну з найвідоміших у світі католицьких святинь, що розташована на півдні Франції між стрімкими, але ще не високими горами Піренеїв, над річкою По при вході в долини Аррана, Котре, Оссо і Гаварні.
Щорічно в це маленьке містечко прибуває (років пандемії не будемо рахувати) близько 6 млн прочан з усіх кінців світу. Віруючі шукають тут чудесного зцілення від своїх хвороб і травм, причім для багатьох ця подорож стає головною подією життя. Щорічно приїздить також біля 1000 лікарів, у більшості скептиків, бажаючих довести, що оздоровлення наступило не Божественним втручанням, а з природних причин. У результаті більшість із них розводять руками, бо інших, крім чудесних, оздоровлень не можуть дошукатись.


А розпочалось все в 1858 р., коли 14-річна Бернадетта Субіру (Bernadette Soubirous), розповіла, що їй являлась Божа Мати.



Перше об’явлення, відбулось 11 лютого 1858 року в гроті Масабіель (Massabielle). Там, Бернадетта побачила Прекрасну Пані, яку описала так: «Мала білу сукню, підв’язану блакитною стрічкою, білу фату на голові і по золотистій троянді на кожній стопі. На передпліччі мала вервицю. Була дуже гарна, найгaрніша з усіх жінок, яких я до того часу знала. Була дуже молода. Не була старша за мене».

Далі в пості буду використовувати кадри з чудового фільму «Пісня Бернадетти» (https://taras-palkov.livejournal.com/5438.html) створеного на основі не менш чудової однойменної книги Франца Верфеля (https://taras-palkov.livejournal.com/13772.html).



То хто ж була та Пані? Відповідь прийшла під час іншого об’явлення, коли на запитання Бернадетти як її звати «Прекрасна Пані склала долоні на рівні грудей, звернула погляд до неба і сказала: Que soy era Immaculada Councepciou (Я - Непорочне Зачаття)». Бернадетта, не розуміючи цих слів і повторюючи їх, щоб не забути, побігла передати таку довгоочікувану відповідь настоятелю храму. Священик Пейрамале був вражений. Прекрасна Пані, з якою спілкувалась Бернадетта, це ніхто інший, як Марія, - тільки Вона могла сказати про себе: «Я - Непорочне Зачаття»! Бернадетта, будучи простою сільською дівчиною, не могла ані чути, ані знати про це офіційне навчання Церкви і проголошення догмату про Непорочне Зачаття Діви Марії, яке відбулось за чотири роки до подій у Люрді.



Богородиця вказала дівчинці де знайти джерело в гроті Массабєль. Хоч джерела Бернадета не бачила і ніхто не знав нічого про будь-яке джерело, - коли дівчинка розгорнула землю у вказаному місці, з того місця насправді почала бити джерельна вода, яка переливалася в гірський потік. Згодом розійшлися чутки про неймовірні чуда: сліпець промив водою очі - і прозрів; сусідка дівчинки занурила у воду з джерела конаючу дитину - і хлопчик не тільки що вижив, але й став здоровим, дужим та довголітнім, попри те, що лікарі раніш були безсилі що-небудь вдіяти на його запідозрений рак кісток.



З розголосом про зцілення сліпого чоловіка та онкохворого хлопчика до Лурду почав напливати народ. А церква, після чотирирічних досліджень спеціальною комісією, у 1933-му році визнала Люрд як місце непояснимих наукою чудес;- а Бернадету, яка померла на 35-році життя, проголосила в соборі св. Петра в Римі святою. Про нетлінні мощі св. Бернадетти й можна прочитати тут - https://live-christ.com/ua/pro-sviatykh/znaky-voskresinnya-tilo-bernadety-subiru



Як почесний гість на канонізації Бернадети навіть був присутній 77-річний чоловік на ім'я Люї Жустін Бугогорт - колишній нещасний хлопчик-каліка, котрий виздоровів від раку кісток, скупавшися в цілющій джерельній воді.
Із часу останнього видіння Бернадетти в 1862 р. паломники все більше приходили в маленьку печеру в гроті Массабєль, щоб набрати чудесної води і оздоровитись. І частота чудес у Люрді зростала - а з нею віра у чудотворні якості люрдської води. З 1858-го року, коли в Люрді зафіксовано перше видіння, донині сталося понад 8000 різних чудес; більше 4000 з них лікарська комісія задокументувала у 50-х роках минулого століття. Проте повне підтвердження чудесних оздоровлень встановлено в 1200 випадках .



Щоб точно підтвердити факти зцілення треба пройти цілу низку, інколи навіть принизливих, процедур. Тому в останні часи підтверджених випадків не так багато. Останнє з них - історія неймовірного зцілення монахині Бернадетти Мороа. Детально про чудо можна подивитися тут, на одному з моїх тепер улюблених католицьких ютуб-каналів. Мова оригіналу цього відео французька, але є також російські субтитри. В новіших відео цього каналу субтитри мені «підтягує» вже українські.
Guérie par la Vierge Marie : Sœur Bernadette Moriau

image Click to view



Невдовзі після Об’явлень на прохання Пресвятої Богородиці над гротом в скелі Массаб’єль була збудована церква. Сучасний же санктуарій Нотр Дам де Люрд (Божої матері Люрдської), - це цілий церковний комплекс, найважливішими спорудами якого є три базиліки: верхня базиліка Непорочного Зачаття, нижня - базиліка Святого Розарію та підземна базиліка св. Папи Римського Пія Х.
Фото з вікіпедії.



Базиліка Непорочного Зачаття (або Верхня базиліка) була збудована ще в ХІХ ст., незадовго після визнання Церквою Об’явлення Діви Марії просто над гротом Массаб’єль. Це готичний храм із високим, 70-метровим шпилем.



Над входом до базиліки в золотому ореолі портрет Папи Римського Пія ІХ, який проголосив догмат про Непорочне Зачаття і за понтифікату якого відбувалися знаменні події в Люрді.



Купол базиліки Розарія прикрашає позолочена корона з хрестом, яку подарував народ Ірландії у 1924 році.



Безпосередньо у центрі міста на скелі височить середньовічний лурдський замо. Історія твердині відноситься ще ще до римських часів, а в 778 р. замок цей тримав в облозі сам Карл Великий.



Відкритий простір перед базилікою Вервиць відомий, як площа Розарію .



Коронована Богородиця - фігура Пресвятої Богородиці розташована навпроти Базиліки Вервиці, з протилежного боку великого майдану.





Населення Лурду десь близько 14 тис. мешканців. Однак тут знаходяться більше ніж 200 готелів - за їх кількістю Люрд поступається тільки Парижу та Ніцці!



Друга базиліка - Розарію, збудована  була побудована у 1883-89 р.р. біля підніжжя базиліки Непорочного Зачаття в пам’ять про те, що Пресвята Богородиця, являючись св. Бернадетті, тримала в руках вервицю.



Всередині стіни храму прикрашають мозаїки із зображенням 15 таємниць Святого Розарію, 15 євангельських сюжетів - радісних, світлих і скорботних. Купол увінчує позолочений хрест і корона Владичиці Неба Діви Марії - такий самий, яким коронована фігура Божої Матері Люрдської, що стоїть на площі перед базилікою.



Усередині велично і коштовно, але якихось видатних мистецьких шедеврів тут немає.





"Зіслання Святого Духа на апостолів".



"Коронування Богородиці".



"Внебовзяття Діви Марії".



"Різдво Ісуса Христа".



"Розп'яття".



"Вознесіння".



"Благовіщення".



Зовнішній фасад базиліки Вервиці був модифікований у 2007 році з додаванням бічних пандусів, щоб включити зображення Світлих таємниць, які не є частиною традиційних п’ятнадцяти, а є їх розширеною версією затвердженою Папою Іваном Павлом II у 2002 році.



Мозаїки фасаду справу рук  майстарні знаного багатьом словенського митця о. Івана Рупника.



Дуже акутальна для Люрду тема мозаїки - "Ісус зцілює пралітика".
Фото отця-домінканця Lawrence


Мозаїки пандусів. Чудових кольорів мозаїка Матері Божої Лурдської в оточенні ангелів і зі скульптурою св. Бернадетти Субіру.



Свята, якій являлася сама Богородиця, прожила своє недовге життя дуже скромно. Чудесні оздоровлення в Лурді були для інших, а Бернадету вело до святості терпіння, її покликанням було терпіти за свої й людські гріхи. Коли через жахливі муки внаслідок туберкульозу вона вже не могла вже лежати в ліжку, її посадили в кріслі. Там вона й закінчила своє життя 16 квітня 1879 року, її останні слова на землі були: "Пресвята Маріє, Божа Мати, молися за мене, бідну грішницю,... тепер і в годину моєї смерті..."


Тут не знаю. Можливо у центрі Св. Домінік.



Мозаїка Гваделупської Божої Матері.



В тимпані головного порталу зображенні Богородиця з Дитятком, які вручають вервицю св. Домінікові. Вважається, що у 1208 році св. Домінік де Гусман отримав небесне видіння Пресвятої Матері, яка доручила йому поширювати  набоженство розарію.



Та справжнім живим серцем санкутарію є чудодійне джерело. «Пийте з нього та занурюйтесь у нього!» - заповіла Діва Марія.



Сьогодні у Гроті Чудес у спеціальні купелі (11 - чоловічих та 6 - жіночих) із вірою в порятунок занурюються тисячі людей. Із Люрдського джерела люди черпають воду, щоб забрати її з собою додому і розділити там з рідними та друзями, а найбільше тими, хто має проблеми зі здоров’ям.
Тут же, біля іншого гроту - Гроту Об’явлень, в якому ще за життя св. Бернадетти була виставлена фігурка Діви Марії.



На цьому місці майже з самого моменту появи Божої Матері безперервно горять свічки. Перші з них на прохання світлої Панни сюди приносила сама Бернадетта, і з того часу вогні свічок - символ людської віри й покаяння - не згасають ні на мить.



Тут можна побачити сотні гігантських свічок, розміром у людський зріст, вагою 40 і навіть 70 кг! «Це полум’я продовжить мою молитву», - такий напис на стінах пояснює все: люди прагнуть і після від’їзду з Люрду залишити тут частинку свого серця. Свічки горять також і за тих, хто з певних причин не зміг і ніколи не зможе відвідати Люрд.



У 1958 році до століття річниця об’явлень була освячена римським кардиналом Анджело Джузеппе Ронкалі, який згодом став папою Іоанном XXIII велика підземна базиліка св. Пія X.



Неоднозначна з погляду архітектури базиліка, більша частина якої знаходиться під землею й площею у 12 000 кв.м., ця церква здатна вмістити приблизно до 25 000 парафіян (при населенні міста менше 14 500 осіб).





З-поміж прочан Лурду дуже велика кількість це неповносправні у візках.



На одному з пагорбів біля гроту встановлена Хресна Дорога.















Щовечора, о 20 годині (за київським часом) від місця об’явлення до базиліки Вервиці вирушає урочиста молитовна процесія зі свічками на честь Божої Матері. Тисячі прочан із запаленими свічками в руках по спеціальній еспланаді прямують на площу перед базилікою Розарію.



Процесію очолюють хворі паломники, а за ними волонтери, які несуть копію статуї Діви Марії. Більшість учасників несуть свічки.



«Полум’яна процесія» в Люрді - видовищна і незабутня подія. При вечірній молитві, під час «процесії зі свічками», через мікрофон промовляється й українською, поруч з іншими мовами світу, чи то молитву до Пречистої Діви Марії, чи рефрен Марійської пісні. А всі прочани спільно закінчують рефреном «Аве, Аве. Марія».

Фото отця-домінканця Lawrence


Фото Sean Hartwell


Наприкінці благословення латиною, а потім запрошення обмінятися Знаком миру з іншими паломниками.



Бретонське розп'яття вистою у 20 м,  що  є подарунком Лурду від жителів єпархій Реннес, Квімпер, Ваннес і Сант Брук французької провінції Бретань.  Автором Бретонського розп'яття є скульптор Хермот з міста Ланніон (1900 р.).



Замок увечері.



У Лурді можна знайти також ще одну часточку України. Це греко-католицька церква Успення Пресвятої Богородиці, яку збудували українські емігранти у Франції з благословення Патріарха Йосифа Сліпого та Папи Римського Івана Павла ІІ в 1980-х роках. Це єдиний храм східного обряду в Лурді.
Мабуть рідко де можна зустріти, щоб український храм оточували пальми).



Знаходиться церква в Лурді на rue de l’Ukraine, тобто вулиці України. Сама назва вулиці є свідченням прихильности з боку французької влади до українців в період будівництва храму.
Засновник храму, отець Василь Прийма (1914-2004) брав участь у Другій світовій війні в складі Червоної Армії. Про цей час він написав: “У тих окопах, де мок по пояс у воді, я сказав: «Як вийду з того пекла, то піду вчитися на священника, а Тобі, Матінко Божа, збудую церкву…».” Прийма став священиком у 1950 році, а храм Успіння Пресвятої Богородиці у Лурді збудовано в 1980-1982 рр. Прийма доклав найбільше зусиль до побудови храму. Отець розсилав листи, їздив особисто та закликав українців складати пожертви для побудови храму, Українська Греко-Католицька Церква в Україні була в підпіллі, тому її вірні не мали можливості приєднатися до цієї збірки фондів, але їх тиха жертва була голосом, який промовляв найголосніше.
Імена людей, які пожертвували понад 1‚000 дол., записані золотими літерами, а тих, хто переказав на побудову храму менше від цієї суми, викарбувані срібними літерами на мармурових плитах в павільйоні пошани і пам’яті жертводавців в цокольному поверсі церкви.



Український архітектор Мирослав Німців безкоштовно розробив проєкт храму, а також подарував 2‚000 дол. для його будівництва. Професор академії прикладних мистецтв з Кракова Єжи Новосельський (також відомий за своїм українським іменем Юрій ) розписав храм, а мистець Петро Холодний виготовив іконостас. Урочисте освячення храму відбулося 28 серпня 1982 року.



Розписи храму подобаються далеко не всім. Але надам слово тим, кому вони імпонують: «В розписі домінує темно-синій колір, який багатьох тривожить. Для Новосельського він символізує печеру, у якій народився Господь і також ґрот Об’явлення в Люрді. Цей храм - це наша печера, де ми покликані побачити Христа Воплоченого і Розп’ятого».
«Богородиця-Оранта, у якій так яскраво присутній червоний колір - була одним з улюблених образів художника. Вона наче обпалена. Богородиця наче виплакала всі сльози за долями людей, яких скалічило ХХ століття».



Вид з вікна нашого номеру.





І на завершення посту те, що переказує нам і про що нас просить Матір Божа, Непорочне Зачаття, з Люрду (взято з веб-сторінки костелу св. Антонія у Львові).
1. Заклик до навернення і покути за гріхи: «Цілуй землю покутуючи за грішників. Покута, Покута, Покута!». Прохання чинити покуту за грішників.
2. Прохання про молитву за грішників: «Молись про навернення грішників. Нехай прийдуть сюди в процесії і нехай збудують каплицю». Прохання побудувати каплицю, тобто запрошує на місце об’явлення Церкву з таїнствами Поєднання і Євхаристії, а також процесії, тобто спільної молитви.
3. Обітниця щастя: «Не обіцяю тобі, що будеш щаслива на цьому світі, але у майбутньому», тобто порятунок у вічності.
4. Прохання про спільну молитву Розарієм.
5. Щоб оздоровитись, треба обмитись в джерелі. Перші свідки, які обмивались у джерелі не знали, що будуть оздоровлені і навіть цього не очікували. Вони приходили з єдиною метою - молитись і покутувати за гріхи, а наслідком їх щирої покути були чудесні оздоровлення.



Однак, чи сила оздоровлення у самій воді? Варто пригадати, що джерело з’явилось після прохання Прекрасної Пані про покуту: «Покута, покута, покута!». А вода, яку мала випити Бернадетта, була очищена лише за четвертим разом. Цікавим є також те, що Прекрасна Пані об’явила своє їм’я - «Я - Непорочне Зачаття» - теж за четвертим разом. Отже, Марія підказує, що треба бути витривалими і наполегливими у своїх намірах і постановах.



«Терпеливістю вашою душі свої ви здобудете» (Лк. 21,19)

Франція, lourdes, Люрд

Previous post Next post
Up