МИКОЛАЙЧИКИ, АБО ІМБІРНО-МЕДОВЕ ПЕЧИВО
Це дуже смачне імбирно-медове печиво традиційно готують у день Святого Миколая, але воно актуальне протягом всієї зими.
Рецепт з сайту Євгена Клопотенка.
ІНГРЕДІЄНТИ
350 г борошна
150 г цукру
150 г меду (бажано гречаного)
75 г вершкового масла
1 ст. л. коньяку (або рому)
1 ч. л. розпушувача
1 ст. л. какао
½ ч. л. імбиру (меленого)
½ ч. л. кардамону (меленого)
1 яйце
1 ст. л. цукрової пудри
ПРИГОТУВАННЯ
У мисці з'єднайте 75 г вершкового масла, 150 г цукру і 150 г меду. Прогрійте на водяній бані до повного розчинення. Додайте 1 ч. л. розпушувача та 1 яйце, перемішайте і залиште масу охолонути до кімнатної температури протягом 20 хвилин. Я боялася, що яйце згорнеться, тому спочатку дала охолонути, а потім додала яйце і розпушувач.
Потім додайте в миску коньяк або ром (приблизно 1 ст. л.) та 1 столову ложку какао. Акуратно перемішайте. В окремій мисці змішайте сухі інгредієнти - 350 г борошна, мелений імбир (½ ч. л.) та мелений кардамон (½ ч. л.).Я використала готову суміш спецій для пряникіів. Змішайте сухі інгредієнти із сумішшю яйця та масла. Замісіть пластичне тісто. Можливо, вам знадобиться трохи більше борошна, залежно від якості та рівня в ньому клейковини.
Розкатайте тісто в пласт завтовшки 0,5 см. За допомогою формочок виріжте прянички.
Викладіть печиво на лист, застелений пергаментом. Випікайте в духовці за температури 180 градусів 10-12 хвилин. За бажанням прикрасьте готове печиво цукровою пудрою (1 ст. л.).