Джоломига (дводенцівка)

Dec 08, 2015 12:40



Джоломига/дводинцівка
Якщо ви спробуєте пошукати самі, що це таке на вікіпедії, то знайдете лише короткий опис:
Джоломига, або близнівка, двійниця - музичний інструмент, що виготовлялася із бруска дерева прямокутної форми, уздовж якого просвердлювались два паралельні канали. Перша цівка, на якій розташоване шість отворів, веде мелодію, друга - бурдон. Під час гри на інструменті створюється враження дуету.

Цей інструмент має безпосереднє відношення до Гуцульщини історично, а зараз він лише там й збрігся.

Якщо зазирнути в історію, то там можна знайти чимало варіантів двоголосих інструментів:
Подвійна флейта - під цим терміном розуміють і двоголосні духові інструменти, і спосіб гри з використанням двох інструментів одним виконавцем. В античній Греції існував інструмент авлос, що складається саме із двох ігрових стовбурів (один стовбур виконував роль бурдона, інший ігрової трубки). Також використовували дві сопілки. Виконавець брав у кожну руку по інструменту й грав у два голоси. У країнах південної Європи ( Болгарія, Республіка Македонія ) і в наші дні широко поширені інструменти з об'єднаним свистком, але роздільними стовбурами (двійка).

image Click to view


Познайомився я з цим чудовим інструментом випадково. Під час відвідування музею "Пирогово". Там ми почулу чудову гру на якійсь сопілці, та підійшли поспілкуватись. Грав, як виявилось, відомий український митець Іван Доніч. Він й розповів та показав, що це за дводенцівка та продемонстрував, що з нею можна відтворювати. При цьому попередив, що сам він грає не професійно, а ось його син - один з найкращих майстрів з гри на дводенцівці. В інтернеті я знайшов майже одно відео з виконанням Олега Доніча і викладаю його тут.

image Click to view



Але на цьому знайомство з цим інструментом не зупинилось. Коли я, через декілька місяців, спробував знайти Івана Донича в інтернеті, то натрапив на сторінку майстра який безпосередньо виробляє цей чудовий інструмент.

Ім'я цього майстра - Віктор Прокопович Терещенко.
Мене зацікавила його біографія і я знайшов, що на родився він 18 березня 1944 року в селі Літки Броварського району Київської області. Там мешкає і зараз. Навчався в ніжинському культурно-освітньому училищі де його навчили створювати сопілки та грати на різноманітних музичних інструментах. Після цього його життя завжди супроводжувала сопілка. Й не дивно, бо з самого дитинства він знаходився в оточенні музики (батько який був вчителем музики). Після закінчення навчання в училищі та закінчення Київського педагогічного інституту ім. О.М.Горького (тепер Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова) він двадцять років навчав школярів грати на різноманітних музичних інструментах та й, у вільний час, виготовляв різноманітні сопілки.

Щоб зі звичайного бруска дерева вийшла дієва сопілка, потрібно виконати, за підрахунками майстра, близько ста операцій. І це просту одинарну. А Віктор Терещенко вміє робити ще подвійні (або джоломиги) і потрійні сопілки, які звучать відповідно у два й три голоси.

У виготовленні цього музичного інструменту Віктор Терещенко набув неабиякої віртуозності. На його рахунку тисячі вирізаних сопілок, які він виготовляв в тому числі для Кримського українського ліцею.

Спеціально для початківців сопілкар написав ноти з інструкцією. Їх дає безкоштовно при купівлі інструменту.


Сопілки його авторства можна знайти в різних містах та на мистецьких заходах. Буває на ярмарках в Сорочинцах та у Пирогові, на Андріївському узвозі та на Майдані Незалежності у Києві, у Дніпропетровську та Запоріжжі. Сопілки майстра купували гості з США, Канади, Польщі, Англії, Австралії, Німеччини.
І на закінчення цієї розповіді я пропоную відео про Віктора Прокопочива Терещенка, а для тих, хто хоче одразу найцікавіше - цитата-мрія:

Кожна людина повинна вміти читати, ну розмовляти само-собою, співати (обов'язково), танцювати, малювати і кожна людина повинна грати на музичному інтрументі, якому-небудь.

Як на мене, то це дуже гарна мрія через те, що всі ці напрямки спрямовані на творчості, а отже - створенні чогось нового. У кризу, коли багато людей звикають до автоматичного режиму "дім-робота-тб" та лише споживають це має бути чар-зіллям заради майбутнього.

image Click to view

dirty, Українці, Україна, майстри

Previous post Next post
Up