Нова технологія 3D, не вимагає очок

Jul 18, 2012 03:56



Вчені Массачусетського технологічного інституту пропонують новий підхід до реалізації 3d-відео, що підтримує змінну перспективу, який може бути реалізований найближчим часом.

Замість складного обладнання, необхідного для голограм, система Media Lab, названа Tensor Display, використовує наскільки шарів рідкокристалічних екранів - ця технологія зараз застосовується у виробництві ЖК-панелей. Правда, для отримання ілюзії-3D зображення, зображення на ЖК екрані потрібно оновлювати з частотою близько 360 Гц, але такі екрани можуть з'явитися дуже скоро, адже телевізори з частотою 120 Гц випускаються вже кілька років, а з частотою 240 Гц нещодавно надійшли в продаж.

Як зазначив один з розробників нової системи співробітник Media Lab Дуглас Ланман (Douglas Lanman), «голографія прекрасно працює, коли зображення статично. Для того, щоб вона рухалася, необхідно створювати голограми в реальному часі, а для цього потрібні... більш дрібні пікселі, настільки, що їх неможливо виробити у великих обсягах за доступною ціною. Але у нас вже є ЖК-панелі, до того ж дешеві. Розумно використовувати їх потенціал».

Запропонована технологія фактично повторює метод створення стереоскопічного зображення, придуманий ще сто років тому. Звичайно нижній екран відображає єдиний шаблон світлих і темних пікселів незалежно від транслюється зображення. Вчені запропонували замінити його на інший, залежний від транслюється зображення, що дозволить створювати зображення, яке виглядає по-різному в залежності від кута зору. Алгоритм розрахунку шаблонів HR3D ними був представлений ще в 2010 р. на форумі Siggraph Asia.

Якщо стереоскопічний система, наприклад 3D-кінопроектор, транслює на екран два зображення, окремо для правого і лівого ока, то в новій моделі необхідно було транслювати сотні перспектив для того, щоб забезпечити 3D-картинку для рухомого глядача. Тому на кожен кадр 3D-відео доводилося 10 кадрів HR3D, тому ілюзію 3D можна було реалізувати тільки на частоті 1000 Гц.

Для зниження потрібної частоти до 360 Гц Tensor Display додано ще один РК екран, що відображає додатковий шаблон. Правда, при цьому значно зростає складність обчислень. Деякі частини кадру змінюються при зміні кута зору, деякі - ні, саме ця властивість дозволило вченим знизити обсяг даних, переданих на РК-панелі, і підвищити дозвіл одержуваного зображення. Алгоритми розрахунку Tensor Display аналогічні використовуваним в комп'ютерній томографії.

На конференції з комп'ютерної графіки Siggraph дослідницька група МТІ представила Tensor Display, що використовує три ЖК-панелі. Ще одна з розробка базується на двох ЖК-панелях, між якими розташовується лист лінз для створення стереоскопічного ефекту.

Интересные статьи, Наука и технологии

Previous post Next post
Up