Створення нового гіперзвукового літака

Jul 16, 2012 02:36



Програма Integrated Hypersonics - створення нового гіперзвукового літака, здатного літати зі швидкістю 20 Max
Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA вже не раз виявляли зацікавленість до розробки гіперзвукових літальних апаратів і систем озброєння, які можуть літати зі швидкістю 20 Max і досягати будь-якої точки Земної кулі менш ніж за одну годину часу. Проводячи вищевказаний інтерес до життя, агентство оголосило про початок реалізації програми Integrated Hypersonics, в рамках якої будуть використані результати і досвід всіх попередніх подібних досліджень. А гіперзвуковий літальний апарат HX (Hypersonic X-plane), створений в ході цієї програми, повинен бути готовий до першим випробуванням до 2016 року.

У прес-реліз, що має назву "Hypersonics - The New Stealth", DARPA стверджує, що польоти з високими швидкостями стануть технологією, яка докорінно "змінить правила гри" в області "невидимої" авіації, які сформувалися за кілька попередніх десятиліть. Звичайно, в первинному описі програми Integrated Hypersonics і у випущеному прес-реліз зазначено дуже мало технічних деталей, які стосуються майбутнього літака HX. Але в цих документах пролунали такі фрази, як "що самовідновлюється конструкція наступного покоління" і "ракетний двигун, використання якого повинно забезпечити високу маневреність при польоті на гіперзвукових швидкості".

Така мізерна інформація залишає надто багато відкритих питань, особливо, якщо врахувати не дуже позитивний досвід, отриманий у ході реалізації проекту Falcon Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2). Нагадаю, що в ході проекту HTV-2 було здійснено лише два запуску досвідчених зразків гіперзвукових літальних апаратів. Як в першому, так і в другому випадку, політ закінчився виходом літального апарату з під контролю і падінням в Тихий океан.

Слід зазначити, що технічна реалізація проекту HX зіткнеться з ще більшими труднощами технічного плану, ніж ті труднощі, з якими зіткнувся проект HTV-2. І головною з цих труднощів стане те, що літальний апарат, який рухався на швидкості близько 24 тисяч кілометрів на годину, зазнає впливу високої температури, значення якої буде перебувати в районі 2000°C.

Поки що плани агентства DARPA щодо літака HX виглядають вельми фантастичними, але до того моменту, коли літак HX відправиться в політ зі швидкістю 20 Max, пройде ще чимало часу. Що б приступити до першого етапу реалізації програми Integrated Hypersonics агентство DARPA збирається провести 14 серпня цього року спеціальну конференцію, на якій будуть оголошені більш докладні технічні деталі майбутнього проекту і будуть заслухані виступи представників провідних виробників космічної техніки, які запропонують свої попередні варіанти створення нового гіперзвукового літального апарату.

Интересные статьи, Наука и технологии

Previous post Next post
Up