Українське танцювальне мистецтво - Канада та Аргентина

Oct 08, 2013 10:56

Отакої! Україна забуває, та Канада нагадує!

Originally posted by vjn at Українське танцювальне мистецтво - Канада та Аргентина
"Шу́мка - українська народна пісня, традиційна подільська жартівлива пісня, яка виконувалася лірниками і танок у такті 2/4, близька до коломийки, її танцюють у супроводі пісні."(с)

В Україні це слово нині майже забуте, я його досі і не чув, натомість в Канаді багато хто його зустрічав - там існує "Ukrainian Shumka Dancers", танцювальний колектив зі світовою славою (окрім, звісно, України - бо, знову ж таки, вперше про них оце тільки почув). До речі, в Канаді, як виявилося, цілих 230 танцювальних українських колективів. Сумніваюся, щоб навіть з дитячими гуртками в школах в Україні знайшлося стільки.




Колектив "Шумка" був заснований Мирославом Честером Куцьом в 1959 році, він же його і очолював до 1969 року. На жаль пан Куць помер 14 лютого цього року, але залишив по собі цілий музей писанок в Альберті, Канада.




Це танцюристи "Шумки" зустрічаються з королевою Єлизаветою під час її відвідин Канади в 1978 році.



З моменту заснування через колектив пройшло більше 300 танцюристів, більшість з яких тепер входять до однойменної фундації. Тут в маленькому ролику - 50 років існування колективу, є ще чорно-білі старі записи.

Танцюють там здебільшого нащадки переселенців, починаючи від першої хвилі еміграції, більшість вже не знає української мови і втратила національні імена та, подекуди, й прізвища, але вони продовжують традицію своїх сімей.



Саме "Шумка" організувала в 1988 році найбільший в світі гопак - 2000 танцюристів на одній площі витанцьовували український народний танок.

Всі плідно працюють над рекламуванням української танцювально-музичної культури в світі: колектив вже об'їздив весь світ, від рідної Канади до Тунісу, Гонконгу та Японії. Це члени "Шумки" з канадськими дітьми під час "Української ночі" в аквапарку "WEM World Waterpark".



На цій фотографії "Шумка" виступає в гала-концерті разом з представниками українських балетних груп з Аргентини (посилання ведуть на їхні фейсбук-сторінки): "Барвінок", "Роксолана", "Зірка", "Троянда", "Львів", "Колосок", "Спомин", "Дунай"



Вищезгадані гурти з Аргентини:

"Барвінок"



"Роксолана"



"Зірка"



"Троянда"



"Львів"



"Колосок"



"Спомин"



"Дунай"


dance, традиції

Previous post Next post
Up