Sanquin

Sep 10, 2009 11:49

Zoals sommigen van jullie wellicht gehoord hebben, had ik een baan bij Sanquin. Had is hier de juiste werkwoordsvorm. Gisteren had ik een goed gesprek met mijn baas, en die kwam tot de conclusie dat ik toch meer een researcher was en dat het daarom geen zin had mij nog een maand bezig te houden. Vanaf maandag begint het werkzoekfestijn weer. Ik ben ( Read more... )

Leave a comment

channtalle September 10 2009, 10:37:12 UTC
Even juridisch: wat voor contract had je? Want ik neem aan dat je ontslagen bent in je proeftijd? Hoelang was je contract en hoelang was je proeftijd?

Reply

swiert September 10 2009, 13:40:17 UTC
Een tijdelijk contract van 0 uur, dat na 520 gewerkte uren (14 weken, de proeftijd dus) dan over zou gaan in een jaarcontract. ik heb al contact gehad met mijn detacheerder, en volgens hem is er niets aan te doen / niets aan de hand juridisch gezien. Ik ga dus op zoek naar andere opties.

Reply

channtalle September 10 2009, 15:04:59 UTC
Dus je had eigenlijk een contract van 14 weken, wat zou worden verlengd naar een jaarcontract? Dit klinkt heel erg als een truukje om onder de maximale duur van een proeftijd uit te komen (zeker als ze dat korte contract een proeftijd noemen). Bij een jaarcontract mag de proeftijd absoluut niet langer zijn dan een maand. Er zit een vies luchtje aan, juridisch gezien.

Ik zou toch even met je contract en alles langs het Juridisch Loket (http://www.hetjl.nl/hetjl/) gaan.. Niet om ervoor te zorgen dat je er kan blijven werken, maar wel dat ze je nog even moeten doorbetalen (en misschien zelfs tot het einde van het jaarcontract).

Reply

channtalle September 10 2009, 15:08:34 UTC
Het is wel even tricky ivm het hele detacherings-gebeuren. Dit mag echter niet zodanig misbruikt worden dat ze je zomaar kunnen dumpen.

Reply

0_rens_0 September 11 2009, 07:09:21 UTC
Is dat zo? Dat de proeftijd niet langer mag zijn dan een maand? Dan moet ik dat toch echt eens gaan navragen, ik heb een proeftijd van 2 maanden bij een jaarcontract.... Nam aan dat een universiteit toch wel weet waar die mee bezig is :S

Reply

channtalle September 11 2009, 07:35:47 UTC
Rens: dat is zo. Het maakt echter alleen uit als je ontslagen wordt in je proeftijd, zelfs wanneer dit in de 1e maand is en niet in de 2e maand.

"Artikel 7:652 BW
1. Indien partijen een proeftijd overeenkomen, is deze voor beide partijen gelijk.
2. De proeftijd wordt schriftelijk overeengekomen. 3. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan een proeftijd worden overeengekomen van ten hoogste twee maanden.
4. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan een proeftijd worden overeengekomen van ten hoogste:
a. een maand, indien de overeenkomst is aangegaan voor korter dan twee jaren;
b. twee maanden, indien de overeenkomst is aangegaan voor twee jaren of langer."

Dit is dwingend recht, waar niet vanaf mag worden geweken.

Reply

swiert September 11 2009, 09:26:53 UTC
Ik spreek dit weekend mijn vader, die ook rechten gestudeerd heeft. Volgens mij zit het wel redelijk netjes in orde, maar zo niet, wat zijn dan mijn opties en rechten?

P.S. Vet handig, zo een online jurist! Bedankt voor het meedenken, Chantalle!

Reply

channtalle September 11 2009, 10:07:27 UTC
Handig, zo'n vader! Wat je opties en rechten zijn, hangt helemaal af van je contract. Of het in dit geval aan te raden is om überhaupt stappen te nemen (want vaak is het meer gedoe dan resultaat ( ... )

Reply

channtalle September 11 2009, 10:13:28 UTC
Er is overigens een reden waarom ik het Juridisch Loket aanraad. Het JL biedt gratis advies, heeft ervaring met dit soort zaken en weet meer van de praktijk. Het JL kan je daarnaast verwijzen naar de juiste mensen (als je naar de rechter zou stappen oid.). Mogelijk hebben ze ook voorbeeldbrieven die je aan je werkgever kunt sturen. Ten slotte kunnen ze een stuk beter inschatten of het zin heeft om er iets aan te doen.

Reply

0_rens_0 September 11 2009, 23:47:48 UTC
Voor zover ik heb meegekregen moet je voor WW sowieso minstens een half jaar hebben gewerkt... En binnen de proefperiode kan volgens de arbeidsovereenkomsten die ik heb gezien zowel de werkgever als de werknemer zonder opgave van reden het contract beëindigen. Daar kun je toch niks tegen doen?

Reply

channtalle September 12 2009, 12:10:24 UTC
De wekeneis inderdaad: "Heeft u in 26 van de 36 weken gewerkt voordat u werkloos werd? Dan voldoet u aan de wekeneis. U krijgt een basisuitkering van 3 maanden. Het maakt niet uit hoeveel uur u per week werkte in die 26 weken."
En je hebt gelijk, normaal gesproken kun je niks doen tegen opzeggen binnen je proeftijd. Behalve dus als blijkt dat dit opzeggen ongeldig blijkt.
Er wordt echter ook gekeken of het ontslag misschien mede door eigen schuld is ontstaan. Daarom is het bijvoorbeeld nooit handig om je contract met wederzijds goedvinden te beëindigen.. Of als je weet dat je ontslag ongeldig was, en je doet er niks mee... Dan zou dit ook nog weleens verwijtbaar kunnen zijn.

Reply

channtalle September 11 2009, 09:56:02 UTC
Ha, ik was in mijn vorige antwoord nog iets vergeten... Arbeidsrecht is stiekem best ingewikkeld.

Er kan namelijk ook bij CAO worden afgesproken dat de proeftijd 2 maanden is.

Reply

channtalle September 11 2009, 10:18:55 UTC
Oh dit was ik.

Lala, als ik nu alles gewoon in 1 bericht zet in plaats van Wybe's lj volspam :P

Reply

channtalle September 11 2009, 10:31:00 UTC
Ik heb het even uitgezocht (iets met SOG enzo).
EUR heeft inderdaad een CAO waarin staat dat de proeftijd 2 maanden mag zijn (zie http://www.vsnu.nl/CAO/CAO-2007-2010.htm artikel 2.2). Als nu ook nog in jouw contract staat dat de CAO van toepassing is, dan is jouw proeftijd gewoon rechtsgeldig.

Reply

0_rens_0 September 11 2009, 10:36:12 UTC
Aw. Nou ja, dan maar er vanuit gaan dat ik mijn proeftijd gewoon doorkom....

Maar bedankt voor de research! Wel fijn om even te weten.

Reply


Leave a comment

Up