№1. Налисники звичайні

Mar 09, 2013 19:50

Ну звісно ж, напередодні Масляної, сам Бог велів розпочати з млинців. Рецептів моїх улюблених налисників у Дарії Цвек чимало, найпростіший -

Текст Дарії Цвек:

Т і с т о:
200 г борошна
півлітра молока
4 жовтки
2 білки
50 г розм'якшеного масла
на кінець ножа солі та цукру
П р и г о т у в а н н я:
Жовтки розтерти з цукром, маслом, посолити, влити склянку молока. Все це добре вимішати, додати борошно і розтерти, щоб не було грудочок. Тоді влити решту молока, розмішати і залишити на 2 год. Потім додати піну збитих білків, знову вимішати і залишити ще на 10 хв.
Сковорідку розігріти, злегка змастити жиром і наливати тісто тонким шаром. Звичайні налисники без начинки повинні бути дуже тонкі. Коли всі налисники спечуться, скласти їх трикутниками і ще раз підсмажити на вершковому маслі або іншому жирі. Ще гарячі посипати цукровою пудрою і подавати до столу з сметаною або варенням.
На краї налисників можна покласти начинку, загорнути в рулет і підсмажити.

Мої коментарі:

Налисники я вмію пекти непогані, однак ніколи не пробувала таку технологію, коли в тісто додається вершкове масло, а потім все вимішується зі збитими білками. Я робила одразу вдвічі більшу порцію, бо налисники ми полюбляємо:-) Масло було недостатньо м'яке і коли я влила холодне молоко, воно одразу ж знову взялося грудками. Не знаю, якщо чесно, як можна було цьому запобігти, хіба розтопити масло, но Дарія пише однозначно - "розм'якшене", а не розтоплене. Тож довелося добряче збивати тісто.
Випікалися такі млинці завдяки маслу в складі тіста дуже гарно, не рвалися, не приліпали до сковорідки і легко переверталися. Моя мама любить, щоб налисники були біленькі, вона їх називає "аристократичними". Цими вона була б вповні задоволена - млинці по цьому рецепту виходять тоненькі, біленькі, ніжні, але, завдяки збитим білкам, дуже пухкі, прямо таки тануть у роті.

Начиняла крем-сиром, солоною форелькою і авокадиною. Осьо, зеленіє, бачите?



Рецепт годний, підлягає повторенню.

Next post
Up