Отже прийшла година скористатися досвідом отриманим під час відрядження у Польщі.
Сьогодні у меню - традиційна польська страва «Журек». Специфіка журека у тому, що він геніально знімає втому та похмілля. Секрет - гострота, кислота та жир.
Мої принципи - схопити сутність страви, а потім зробити її на власний кшталт.
Інгредієнти:
Бульойн яловичий - 1.5 літри
Жур - 0,5 літри
Ковбаски «Єгерськы «Едельвейс»:)» - три штучки
Шматки яловичини - 100 грам
Ковбаса куряча смажена - 200 грам
Три картоплини
Морквина
Цибуля зла - штука
Цибуля кримська - штука
Цитрина - штука
Олія домашня для жарки
яйце
Перець, сіль, лавр, часник, кріп, МАЙОРАН
Журек зробив учора - у глечик насипав грам 100 білого борошна (по-кошерному треба житнє), залив теплою водою, перемішав, додав часник, перець-горошок, дольку цитрини. Помішав увечері, помішав наранок.
Варка - кинув картоплю, потім моркву.
Обсмажив у олії цибулину, додав порізані ковбаски «Едельвейс», хвилин з 5 мішав, перед тим як кидати до каструлі, розчавив 4 зубчики часнику, помішав.
У каструлю кинув курячу, ковбасу, яловичину, засмажку з пательні, процідив у ситі журек, вилив.
Тепер справа за спеціями: лаврушка, перетер перець і сипнув МАЙОРАНу. Я недарма вирізняю це слово, майоран - це те, що й робить страву польською, незвичною для нас.
Колеги, що куштували журек зі мною у Польщі, і спробують його відтворити вдома - ви зрозумієте важливість майорану, його смак вас відразу відкине на береги Вісли.
Іншим доведеться вірити мені на слово.
Майоран дає несильний присмак, отже його треба багато - жменьку.
за 2 хвилини - подрыбнену солодку кримську цибулину - вона має бути майже сира, хрумтіти.
Трошки покипить і виключаємо, кинувши третину цитрини та кріп.
Можна додати червоний перець - але то краще для ранкового похмілля, удень він там, на моє переконання, не потрібний.
Ложку сметани, пів вареного яйця.
Єсчє Польска нє згиненла!
http://www.facebook.com/jaroslaw.com.ua