«Джамбо», Кенія, і «хакуна матата»!

Mar 28, 2019 08:46


Коли у нас зима - у Кенії літо. У грудні, січні, лютому, в одній з найпопулярніших серед туристів країн Африки, пляжний сезон у розпалі! Дякуючи прямим авіарейсам з Польщі (Варшава-Момбаса), за 9 годин можна втекти від снігу і холодного вітру до сонця і теплої водички Індійського океану. І ось, нарешті, ти тут. Чим зайнятися?





ВИРУШИТИ НА САФАРІ. ЩОБ ПІРНУТИ в дику природу Африки. Для цього варто поїхати до будь-якого Національного парку Кенії на фото-сафарі і попідглядати з автівки за життям диких тварин на безкраїх африканських просторах. Якщо поталанить, можна зустріти знамениту «велику п'ятірку»: слона, лева, буйвола, носорога і леопарда.







На цю атракцію з’їжджаються охочі з усієї планети! Природа чи не найголовніший скарб Кенії. Один з найпопулярніших Національних парків серед туристів, які відпочивають на узбережжі Nyali коло міста-порту Момбаси - Tsavo. А побачити зблизька і погодувати власноруч тваринок можна в Haller-парку Момбаси.



ПОПЛАВАТИ НА ЧОВНІ. ЩОБ ПОМИЛУВАТИСЯ Індійським океаном. Місцеві дерев’яні човники з трикутним вітрилом снують туди-сюди з ледачими туристами. Активніші з човнів досліджують неймовірний підводний світ - кольорових риб, зірок, морських їжаків, коралові рифи,  розпластавшись на поверхні води з маскою і трубкою або пірнаючи вглибочінь зі спеціальним спорядженням (а якщо твій готель на березі океанічного Національного парку - дива гарантовано!).











Ще інші сидять з вудкою і ловлять гігантських тунців.

ПОЗАСМАГАТИ НА ПЛЯЖІ. ЩОБ УВІБРАТИ купу екваторіального сонця. М’який білий пісок, райські кокосові пальми, туркусова водичка - баунті!





І раптом... Води немає. Відпливи настільки потужні й швидкі, що о 12-й дня океан «відходить» приблизно на кілометр, а вже о 5-й вечора знову «прибігає» до берега (таке диво - коли місяць вповні).







Отут, на пляжі, приготуймося до зустрічі з beach boys - кенійцями, що хочуть продати тобі все - від сафарі до брелка на ключі. Beach boys заговорюють милим jambo (hello місцевою мовою суахілі, «джамбаються» тут усі і всюди). І настирливо намагаються «розкрутити» туриста. Що робити? Ігнорувати. Це спрацьовує. Але! Під час потужних відпливів саме beach boys за кілька доларів влаштовують чудові міні-екскурсії дном океану і розказують-показують усе, що, зазвичай, сховано під триметровою товщею води. Вони можуть навіть стати вашими друзями до кінця відпочинку.



ПОЗНАЙОМИТИСЯ З ТУТЕШНІМИ. ЩОБ ДІЗНАТИСЯ, яка вона справжня Африка. Якщо спілкування з beach boys замало. Населення Кенії - це мозаїка 42 племен з різними звичаями і мовами (державні мови - англійська і суахілі). Напевно, одне з найвідоміших у світі - плем'я масаїв. Ці люди до сьогодні зберегли свій колоритний вигляд, незвичайні ритуальні танці, оригінальний спосіб життя.















В їхньому поселенні туристам мов медом помазано. А масаї й не проти. Їдучи, приміром, із сафарі, в товаристві надійного гіда можна заїхати до їхнього села. Або влаштувати велосипедну екскурсію з гідом узбережжям, щоб долучитися до щоденного тутешнього життя.

ОГЛЯНУТИ ПАМ’ЯТКИ. ЩОБ ПОБАЧИТИ не тільки красу природи, а й архітектури. Хоча склалося враження, що в Кенії все-таки природа панує над мегаполісом.



Утім, у Момбасі можна зазирнути до Fort Jesus, що нависає над самісіньким океаном. Збудували його португальці в XVI ст. Проїхатися на Moi Avenue під аркою зі слонових бивнів - пам’ятка про візит королеви Єлизавети ІІ у 1952 р. (приблизно до 60-х років ХХ ст. Кенія була колонією Великої Британії). Пошвендяти кривими вуличками старої Момбаси з цікавою архітектурою суахілі (суміш місцевої і арабської культур). Але для міських джунглів африканське літо (жар центру Землі!) зі страшенною вологістю - не найкраща пора.









Значно комфортніша для цього африканська зима +26 (липень, серпень). І гід, якому довіряємо! Головне дотримуватися елементарних правил безпеки і -  нakuna matata (no problem), як кажуть кенійці.





...Що-що, а враження від строкатого африканського світу накривають одразу. Здається, що дивишся фільм на «Travel Сhannel». Але за бажання завжди можна опинитися на знімальному майданчику Африки!

Кенія (Kenya), Африка (Africa)

Previous post Next post
Up