95 років антиукраїнському російсько-більшовицькому терору у Києві

Feb 07, 2013 08:28

Операція із захоплення столиці Української Народної Республіки російськими більшовицькими військами на чолі з Михайлом Муравйовим тривала протягом 5-8 лютого 1918 року. Завершилася окупацією Києва більшовиками й евакуацією українського уряду зі столиці. Наслідком окупації були масові розстріли міського населення.





Історик Віктор Савченко наводить наступні факти:
"У своїй доповіді Муравйов так описав штурм Києва:«Я приказал артиллерии бить по высотным и богатым дворцам, по церквям и попам... Я сжег большой дом Грушевского, и он на протяжении трех суток пылал ярким пламенем». Пізніше Муравйов хвалився своїми подвигами:«Мы идем огнем и мечом устанавливать советскую власть. Я занял город, бил по дворцам и церквям... бил, никому не давая пощады! 28 января Дума (Киева) просила перемирия. В ответ я приказал душить их газами. Сотни генералов, а может и тысячи, были безжалостно убиты... Так мы мстили. Мы могли остановить гнев мести, однако мы не делали этого, потому что наш лозунг - быть беспощадными!» Муравйов першим у тій "Гражданской" війні використав отруйні гази (причому сам у цьому зізнався), заборонені всіма міжнародними угодами як бузувірська зброя. Гази допомогли його армії захопити мости через Дніпро і подолати оборонні укріплення українських військ на дніпровських кручах.



Захопивши Київ, Муравйов на тиждень став його повним господарем, організувавши в місті класовий терор, який пройшовся косою смерті по інтелігенції, офіцерам, буржуазії. За різними підрахунками, тільки за тиждень було знищено від двох до трьох тисяч киян (серед них - близько тисячі офіцерів і генералів; в числі загиблих генерали царської армії і армії УНР Б. Бобровський, А. Розгін, Я. Сафонов, Н. Іванов, Я. Танзюк ...).





Радянський уряд України, переїхав з Харкова до Києва, з жахом виявив повне розкладання армії червоних і тисячі трупів мирних жителів в парках Києва. Влада зажадала від Москви негайного видалення Муравйова з України. Кияни бачили в ньому «ватажка бандитів», який не мав ніякого відношення до України. Він скрізь виступав з гаслом «єдиної, неподільної Росії», а українців вважав австрійськими шпигунами й зрадниками."
http://portal.uoun.org/news/95_rokiv_antiukrajinskomu_rosijsko_bilshovickomu_teroru_u_kievi/2013-02-05-1782
Previous post Next post
Up