Пом'янімо капітана Андрія Кизила, Героя України (посмертно)...

May 07, 2020 16:25

🥀 Пом'янімо капітана Андрія Кизила, Героя України (посмертно)... https://www.facebook.com/lesya.porutska.sakovych/posts/806184702913201
Lesya Porutska-Sakovych
2 травня 2018 р. ·
* * *
Хто за бруствером, хто за лядою…
Цим за грошики, тим у борг.
Доля, хлопчики, буде платою.
Ну і що, що все бачить Бог?

Все по-справжньому, чуєш, воїне?
Пухнуть трупи, немов ціна.
Як в діжІ росте зиск подвоєний,
То не ми такі - то війна.

Болі - долями, кулі - тернами
Прапор стелеться на труну.
Срібло - бочками, кров - цистернами.
Хто за кого тут - не збагну.

Українонько, горем втомлена.
І наложнице торгашів.
Між грудей тобі паля встромлена.
То не з горла кров, то з душі.

Свистобратія розперезана,
Лютий танець твій, наче вир.
Люстро тріснуте, ти нечесана.
Стогне вітер твій, ако звір…
Богдан Томенчук
Вірш присвячується капітанові Героєві України Андрієві Кизилу.
Сьогодні йому - 25 років.

Заступник командира механізованого батальйону 72-ї бригади Андрій Кизило загинув 29 січня 2017 року під Авдіївкою. В нього залишилися дружина й син.
Андрій Кизило народився в Умані в сім'ї військовослужбовця. 2008 року закінчив 9 класів міської гімназії, 2010-го - Київський військовий ліцей імені Івана Богуна. З 2010 року - в Збройних Силах України.
У 2014 році закінчив Академію Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, відтак службу проходив у 72-й окремій механізованій бригаді, що стояла в Білій Церкві.
В АТО - з липня 2014 року. Учасник боїв за села Новоласпа Бойківського району (10 серпня 2015), Петровське Волноваського району (14 лютого 2015) і поблизу міста Волноваха.
У 2015 році його визнано кращим командиром роти в секторі «М» зони АТО.
Загинув від осколкового поранення під час бою з угрупованнями російських окупаційних військ у промисловій зоні міста Авдіївки.
29 січня 2017 року командуванню 1-го механізованого батальйону поставлено бойове завдання розгорнути два спостережні пости перед передовими позиціями противника. О 4-й годині ранку штурмова група капітана Кизила - 19 бійців, - висуваючись на позиції для зайняття спостережних постів, виявила ворожу ДРГ і вступила у вогневе зіткнення.
Унаслідок бою противник був вимушений відступити до своїх позицій. Під час відходу окупаційних сил розпочався артилерійській обстріл з ворожого боку. Капітан вирішив зайняти взводний опорний пункт (ВОП) противника задля збереження життя та здоров'я військовослужбовців.
Під час зайняття ВОП російських окупаційних сил, сталося бойове зіткнення штурмової групи з численнішими силами противника. Внаслідок бою противник зазнав втрат у кількості 20 членів, одного бойовика маріонеткової ДНР взято в полон.
Після бойового зіткнення капітан Кизило організував оборону ВОП до підходу основних сил 1-го механізованого батальйону. Штурмова група відбила атаку противника, після чого з боку окупаційних військ знову почався артилерійський і мінометний обстріл. О 9:40 внаслідок прямого влучення міни калібру 120 мм в окоп капітан Андрій Кизило та ще троє військовослужбовців з його штурмової групи - сержант Володимир Бальченко, солдат Дмитро Оверченко і сержант Володимир Крижанський - загинули.
Ще троє бійців 72-ї бригади загинули біля Авдіївки 30 січня.
Прощання з героями відбулося 1 лютого в Києві на Майдані Незалежности. Люди проводжали їх, стоячи на колінах... https://ukr.lb.ua/…/357435_kiievi_poproshchalisya_iz_zagibl…

війна, Путин, Україна, АТО, трагедия, убийство, злочин, facebook, преступление, смерть

Previous post Next post
Up