Розрив шаблону ... правосвідомості ...

Feb 06, 2014 18:57

Уздовж дороги, на узбіччі, стоїть машина державної служби охорони. Що це машина служби охорони, я відзначив про себе машинально, почувши діалог стоячих поряд тата з маленькою донькою (з великим рюкзаком за плечима).
Лапочка-донька питає: "Хто це?".
Тато (молодий чоловік, по якихось зовнішнім ознакам, з творчих, креативних кіл) відповідає: "Та це мусора́ в машині".
Лапочка-донька питає: "А що вони роблять?".
Тато: "Дідуся нашого ловлять, гроші у нього хочуть забрати".
Увага! Тепер питання - чи правий тато, чесно пояснюючи дочці, що відбувається. Я звернув увагу на цей діалог тільки тому, що машина на узбіччі була не даішна, а держохорони. Але великого значення це не має. Десь трохи далі стоїть даішна машина, яка відбирає і оббирає проїжджаючих, і навряд чи цим піднімає безпеку руху на дорогах.
Я пам'ятаю себе юного віку, представника книжкового покоління, який самостійно, в п'ять років, пішов і записався в найближчу бібліотеку. І після прочитання якоїсь кількості книг мав своє уявлення про світ, про правду. Пам'ятаю момент, коли мені в школі задали питання про те, хто зробив якийсь (подробиці не мають значення) негарний вчинок - і я перший раз злукавив, сказав, що не знаю - це було більш правильно з точки зору мого середовища проживання. Але це розходилося з тими ідеальними книжковими уявленнями про життя настільки, що я досі згадую цей момент, як істотну ломку своєї свідомості.
Описаний трохи вище тато чесно розповідає дочці про середовище її проживання. І, як на мене, він не покривив душею, розповідаючи, що робить мусорська машина на узбіччі дороги. Якщо це даішна машина, то вони або розбійничають, забираючи гроші у проїжджаючих (а стоять вони зазвичай там, де є проблемне місце і різне тлумачення дорожніх знаків або ситуації), або (як це відбувається останнім часом в Києві) працюють навідниками у бандитів (тітушок) на автомобілі супротивників влади (того ж автомайдану).
Чи має майбутнє держава, в якій спочатку, і абсолютно справедливо, в суспільстві немає ні довіри до правосуддя, ні довіри до структур, нібито правоохоронним?
Що повинні розповідати своїм дітям громадяни цієї держави на пряме запитання про тих, хто сидить в машині з держфішками? Хто вони? Для чого або кого? Заради чого? Скоро все зміниться, можливо.

дети, ukraine, діти, мысли, среда обитания, милиция, детство, закон, вопрос, политопус, эмоции, тексти, kyiv, литдибр

Previous post Next post
Up