1973 рік, 7 вересня. Ukraine, Kyiv. Київ. Принцеса Анна на коні Goodwill.

Jan 12, 2022 16:37

1973 рік, 7 вересня. Ukraine, Kyiv. Київ. Принцеса Анна на коні Goodwill (з якого і впала під час кросу) в Києві, на чемпіонаті Європи.


У вересні 1973 року Київ приймав чемпіонат Європи з кінного спорту, з триборства. Чемпіонат планували провести в Москві, але Великобританію на змаганнях повинна була представляти принцеса Ганна - донька королеви Великобританії Єлизавети ІІ та принца Філіпа Едінбургського, який сам на той час був головою федерації кінного спорту. За однією з версій члени британської королівської сім`ї відмовились їхати у столицю Сересер через розстріл більшовиками царської сім'ї у 1918 році. Щоб не зривати змагання, і перенесли чемпіонат до Києва.

Чемпіонат Європи проходив у вересні і тривав три дні. Принц Філіп прилетів з Лондона в аеропорт «Бориспіль» за штурвалом особистого літака. Це був не пасажирський лайнер, а перероблений військовий реактивний літак.
О шостій ранку принц виїжджав до бориспільського аеропорту, сідав на свій літак і цілу годину літав над Києвом.
Голова Київського міськвиконкому в 1968-1979 роках В.Гусєв:
«Його Високість був дуже цікавим співрозмовником. Він добре вивчив планування міста з висоти і зазначив, що прекрасна річка розділяє його на дві частини, а пляжі в центрі мегаполісу - це саме по собі диво».
«Ваше метро сплановано неправильно. Замість того, щоб будувати його через все місто, слід зупинитися на кільцевому варіанті».
«В обідню перерву ви дуже щільно їсте - борщ, друге, третє. А після цього хочеться спати».
У перерві між змаганнями принц Філіп обідав в ресторані «Прага» на ВДНГ. Принцу сподобалися наш борщ з пампушками і котлети по-київськи. За обідом він символічно випивав чарочку горiлки з перцем і жартував: «Найкращі келихи - довгі. Найкращі тости - короткі».
Донька королеви Великої Британії здивувала всіх, коли на іподромі пішла до конюшні, одягнула фартух і сама почала мити та вичісували свого коня. Змагання проходили на території ВДНГ та Пирогово.
Британська принцеса була фавориткою змагань, але не змогла успішно подолати одну з трьох дисциплін - крос. Коли вона перестрибувала через чергову перепону, то впала з коня. Ця частина ділянки називалася «російський окоп» і там зійшли з дистанції 20 учасників із 43.

Іван Драч увіковічив падіння принцеси під час чемпіонату у вірші.
Романс на іподромі.

Прийшли у Київ лондонські тумани,
Закутали у сиве білий світ.
Скажи мені, чому мене туманиш,
Свій одхиляєш білоцвіт?

Принцесо Анно, королівно Ганно,
Яка ж нам честь - Ви сіли на коня
І рветься за призом бездоганно,
Аж Ваша наполохана рідня.

Ви шкереберть лицем у наш чорнозем -
Спіткнувся кінь, бо ж рвався напролом.
Зафіксував Ваш королівський розум
Отак це дивне місто над Дніпром.

Princess Anne rides the horse Goodwill in Kyiv.

історія в фото, спорт, Україна, ukraine, ebay, Київ, foto, Великобританія, лошадь, history, фото, світлина, аукціон, kyiv

Previous post Next post
Up